15:30 ч.

12.03.18

2 мин.

0

4

0

Светият Синод защити президента от нападките на руския патриарх

от редактор |

Светият Синод защити президента от нападките на руския патриарх

От Светия синод застанаха зад президента Румен Радев, който бе атакуван от управляващите, че няма стенограма на срещата между него и руския патриарх.


От името на българския патриарх пиарът на Патриаршията Николай Георгиев излезе с уточнение.


"Искам да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, тъй като лично присъствах там. Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ. В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави", се потвърждава в уточнението.


"Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3.03.


В същото време, президентът Радев изрично подчерта, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.


Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.


През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква.


В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит", потвърждават от Синода.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:13 · 12.03.2018
Много смислен коментар на Светия Синод и на Българския патриарх! Прави им чест! Ако това, което са написали, е вярно, президентът ни се е държал наистина достойно!
Потребител · 21:13 · 12.03.2018
@Потребител Да ... ако е вярно.
Потребител · 19:51 · 12.03.2018
През последната година в Русия има устойчива тенденция за очерняне на България. Може би се готви някакво непопулярно действие като анексиране на полуостров Несебър???
Потребител · 19:17 · 12.03.2018
Браво! И стига вече вселенски, всеросийски и т.н. всецърковни величия на гости. Имаме си всебългарски /и всемакедонски ако искат/ патриарх, който се държи достойно. Не ме интересуват нито схизми, нито други глупости. В православната църква няма да има единство защото всеки се мисли за най-велик.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент