Свети Николай - закрилник на имота и парите

Статуята на Св. Николай, подарък от италианците на руската православна църква "Св. Николай " в град Бари, ФОТО Оля Ал-Ахмед

Свети Николай - закрилник на имота и парите | StandartNews.com

Безброй са чудесата, извършени от Светеца, който е на почит както при православните християни, така и при католиците

Св. Николай се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край. Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота. Често е наричан и Св. Николай Угодник заради своята отзивчивост да се притече на помощ винаги, когато има нужда.

Свети Николай е и закрилник на моряците, на жените и на банкерите. И тъй като мощите му са били задигнати от крадци, той се счита за покровител и на крадците.

Спасението на трите девици

Преданието разказва как Св. Николай помогнал на изгубил богатството си човек с три дъщери. В онова време момичетата не можели да се омъжат без зестра и имало голяма опасност да бъдат принудени да станат блудници. И когато отчаяният баща се решил да продаде най-голямата дъщеря, ненадейно някой променил съдбата й. Разбира се, това бил светецът, който подхвърлил кесия с жълтици през прозореца и си тръгнал, без да бъде разкрит. Същото се повторило и за втората, и за третата дъщеря – по една кесия, с чиято помощ девойките успявали да се омъжат. На третия път търговецът хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите. Дълго тичал след него и в мига, в който почти го застигнал, съзрял Божия пратеник. Осъзнал, че само свят може да бъде неочакваният дар, който го спасил от грях. Оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите.

Според един от вариантите на легендата Св. Николай подхвърлил торбите с жълтици не през прозореца, а през комина. Те попадали в чорапите, оставени да се сушат на камината. Така било поставено началото на традицията да се оставят чорапи на Коледа, в които добрият старец поставя своите подаръци.

Възкресението на децата

Една от най-популярните легенди е и най-жестоката. Касапин убил три деца и ги разчленил в каца за осоляване на месо. Когато Св. Николай съзрял стореното, горещо се помолил и молитвите му били чути – децата оживели като по чудо. Тази история е и най-често изобразяваният мотив в изображенията - Св. Николай с трите възкръснали деца.

Повелител на морските бури

Св. Николай тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се развихрила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай обаче възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

Вариант на тази легенда гласи, че корабът получил пробойна. Св. Николай запушил дупката с жив шаран, от която случка останала традицията на Никулден да се слага шаран на трапезата.

Свети Николай чува и молбите на онеправданите и несправедливо обвинените. Безброй са чудесата, извършени от Светеца, който е на почит както при православните християни, така и при католиците.

 

 

Знаете ли, че...

• Св. Николай е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.
• В Москва и Руската империя Св. Николай е заемал първо място сред светците (следван от Дева Мария) в броя на храмовете и посветените му икони. До началото на XX век името му е сред най-предпочитаните за новородените бебета в Русия.
• Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България.
• Св. Николай е единственият светец некромант – притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).
• От началото на XXI век множество държави започват да емитират монети с лика на светеца – Беларус, България, Лаос, Македония, Острови Кук, Полша, Румъния, Русия, Тристан да Куня, Турция, Хонконг и Чад.
• Св. Николай е първообраз на известния у нас като Дядо Коеда белобрад старец, който раздава подаръци, а по света - Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и др.
* В Германия, Холандия и Белгия празникът е на децата. Те слагат обувките си навън и, ако са били послушни през годината, очакват да открият в тях шоколади, бонбони и подаръци. Но ако децата били непослушни, ще видят в обувките си въглени и съчки.
* В България Никулден се празнува на 6 декември. От 9 май 1087 г. се е установил и друг празник, наричан у нас "летен свети Никола", почитащ деня, в който мощите на му били пренесени от Мира в Бари, където са и до днес. При нас е прието на този ден да се приготвя риба като знак за почит пред Светеца, закрилник на рибарите и моряците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай