"Свети Димитър" възкръсна като феникс от сметта

"Свети Димитър" възкръсна като феникс от сметта | StandartNews.com

Старинната църква „Свети Димитър" в град Белица, строена в периода 1640-1670 година, посреща миряни от страната и чужбина вече три години и половина. До 2014 г. тя беше в трагично състояние. Светата обител се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да върнат блясъка на храма. Започнаха да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра. На Димитровден през 2014 г.

Неврокопският митрополит Серафим освети възкресения храм

в който всичко бе възстановено в автентичния му вид. Светата обител е втората по старост в целия Пирински край, след църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско. Затова в нея често влизат гости на община Белица, за да запалят свещ и да се помолят.

Четиривековният храм в град Белица възкръсна като легендарната птица Феникс. Само че не от пепелта, а от сметта. Църквата "Свети Димитър" оцеля, защото е символ на вярата и божественото. А е била на косъм от унищожението и забравата. За нейното възстановяване помагали не само християните, но и мюсюлманите в населеното място.

Началото на строителството на "Св. Димитър" започва някъде около 1640 година. На няколко пъти местните са принуждавани да събарят основите на храма, но после пак започвали градежа. В днешния си вид църквата е вдигната през далечната 1716 година. Прави впечатление, че е много ниска постройка, частично вкопана в земята,

за да не се издига покривът й по-високо от минарето на джамията

Намира се близо до площада "Брего" в западната част на Белица. Стенописите и иконописите са запазени, само са реставрирани.

Храмът бил пред събаряне през 90-те години на миналия век. В периода 1997-1998 г. общинският съвет на Белица взема решение уникалната църква да се изравни със земята. Съвсем малко оставало сградата да остане само в спомените на местните хора и в историческите книги. Причината за наглед странното решение на местния парламент е, че постройката станала опасна за здравето на миряните. С времето покривът съвсем пропаднал, имало опасност да рухне целият и да убие някой от молещите се вътре поклонници. Всички специалисти били единодушни, че църквата застрашава здравето и живота на посетителите и свещениците, които влизат вътре по време на служби.

Все пак разумът надделял.

Помогнал и бунтът на миряните, които се възпротивили да се заличи вековният храм

Това отрезвило съветниците и общинската управа. И багерите не дошли да бутнат църквата, която останала цяла и невредима дори по време на турското робство. Само дето сложили ключ и катинар на входната врата, за да се гарантира, че няма да има нещастен случай с някой мирянин вътре.

Християните страдали много, че не могат да се молят и да палят свещи

в старинния храм. Носталгията ги накарала да съберат финансови средства и да построят на метри от църквата през 2000 година нов параклис и чешма пред него. Кръстили и него "Свети Димитър".

„Нашата мисия бе да спасим и възстановим този чуден храм, с който трябва да се гордеят всички местни хора. Този молитвен дом е гнездо на вярата, той е помогнал да се съхрани българщината през вековете", споделят беличани. Те намерили пари за ремонт на покрива, който вдигнали с 25-30 сантиметра по-високо. Защото храмът по турско време е граден съгласно тогавашните канони - силно вкопан в земята, с малки прозорци с решетки. Покривът не трябвало да бъде над височината на турчин, който е възседнал кон.

Никак не било леко да се изпълни мисията на отец Никола за възкресяването на църквата.

Започнали да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт

на сградата.

Когато станало ясно, че четиривековният храм ще бъде възкресен, миряните в Белица сменили името на параклиса
от "Свети Димитър" на "Свети Иван Рилски".

Беличани се гордеят, че са спасили църквата, която отново е с отворени врати и в нея се молят за здраве и благоденствие и палят свещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай