Св. Пантелеймон укрепи православното единство

Опашки се извиха пред църквата "Св. Седмочисленици", хората чакат чудо от светеца-церител

Св. Пантелеймон укрепи православното единство | StandartNews.com

Със сълзи на очи и изпълнени с благодарност молитви бяха посрещнати мощите на св. Пантелеймон, които пристигнаха в сряда у нас. Честната глава на светеца изцелител бе посрещната в столичния храм „Св. Седмочисленици", който вчера отпразнува и храмовия си празник. Заедно с мощите на св. Пантелеймон дойде и копие на чудотворната му икона. И двете светини пристигнаха от Света Гора – Атон.

В 9:20 часа лично Българският патриарх Неофит посрещна светините. Главата на св. Панталеймон е напускала Гърция едва четири пъти, като е била носена за поклонение в тогавашния Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и сега, за празника на св. Пантелеймон идва у нас за поклонение от вярващите християни.
На тържествената литургия участваха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, епископ Пантелеймон от РПЦ, Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Тивериополският епископ Тихон, както и десетки столични духовници.

„В настоящата година църковната прослава на светите Седмочисленици е украсена и от великата Божия милост да посрещнем сред нас и още една дивна светиня - честната глава на Божия светец, целител и великомъченик Пантелеймон Никомидийски, чиято памет Църквата празнува в този ден, заедно с паметта на светите и славни наши Седмочисленици. Радостни сме да посрещнем и копието от чудотворната светогорска икона на всемилостивия светец и лечител, изработено от йеромонах Лука, брат на свeтогорския манастир Ксенофонт, което ще остане като дар в храм „Св. вмчк Пантелеймон", кв. Княжево", каза в словото си патриарх Неофит.

„Нека днешният празник бъде още един знак за хилядолетното православно славянско единство, за любовта и доверието между нашите православни църкви и православни народи", завърши словото си той.
С пристигането на двете светини у нас се поставя и началото на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на България, съобщиха от Светия синод. Периодът, в който посрещаме мощите на св. Пантелеймон, които се съхраняват в руския манастир в Света гора, както и копието от чудотворната му икона, съвпада с Шипченската епопея, уточняват от синода.

Пантелеймон е един от най-почитаните светци в православния свят.
В столичната църква "Св. Седмочисленици", която е известна с това, че навремето е била затвор и джамия, се събраха стотици богомолци – всеки изпълнен с искрена вяра, че ще получи чудо пред мощите на светеца-церител. Не малко са хората, които са изправени на ръба на оцеляването, стекли се в храма като към последен пристан. Повечето не желаеха да кажат съкровените си желания и мечти, нито пък защо се надяват на чудо, но самата причина, че са там, показва, че те наистина желаят благословението на св. Пантелеймон.

„Погребение ли има вътре?", ме пита един възрастен човек пред храма, виждайки голямата опашка. „Мощите на св. Пантелеймон са тук, както и копие от чудотворната му икона", му казах. И наистина не погребение има, нито пък са изложени останките на мъртвец, а напротив – на жив, запален светилник пред Божия престол, който и днес се моли за всички, прибягващи към молитвеното му застъпничество и помощ.

Утре в 9:20 ч. светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм "Св. Неделя". Те ще остават за поклонение в храма през цялата нощ и ще го напуснат в 09:30 ч. на 31 юли.
На същия ден в 10:00 ч. мощите ще бъдат посрещнати в Руския храм-подворие "Св. Николай" в София.
На 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.
Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и за вярващите там по програма, утвърдена от Неврокопска митрополия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай