Св. Георги ще бди над войниците ни в Афганистан

Св. Георги ще бди над войниците ни в Афганистан | StandartNews.com

Военнослужещите от 34-тия контингент от Въоръжените сили бяха изпратени с тържествен ритуал днес за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа". Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. В него участваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

"Имайте примера, професионализма, войнската доблест и отговорността на генерал Владимир Вазов, който преди близо 100 години не само разгроми противниците си на Дойранската позиция, но и създаде една легенда, една епопея на героизма на Българската армия. Следвайте неговия пример". С тези думи заместник-министър Величков се обърна към военнослужещите. Той напомни, че на днешния ден отбелязваме един от най-светлите християнски празници - Голяма Богородица. „Пазете я, носете я в сърцата и душите си, за да ви пази и тя вас", каза заместник-министър Величков и по традиция подари на личния състав на контингента икона на Свети Георги Победоносец.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов връчи на националния командир полковник Светослав Халваджиев сертификат за готовността на контингента да участва в мисията на НАТО „Решителна подкрепа".
На церемонията присъстваха още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски" генерал-майор Груди Ангелов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, заместник-кметът на град Карлово Антон Минев, представители на държавната и местната власт.

Тридесет и четвъртият контингент е в състав от над 100 военнослужещи. В неговата структура са включени национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.
В отговорностите на националния елемент е непосредственото командване и контрола на целия български контингент. Групата за охрана ще изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище "Кандахар". Екипът от съветници ще изпълняват задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност. Щабните офицери ще изпълняват задачи в щаба на мисията на НАТО в съответствие с длъжностите, на които са назначени.

Национален командир на контингента е полковник Светослав Халваджиев от Командването на Сухопътните войски. Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Георги Перчемлиев от 3-ти механизиран батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Помощник-национален командир на контингента е полковник Стоян Стоянов от дирекция „Логистика" на Министерството на отбраната.

Подготовката на военнослужещите от 34-тия контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа" се проведе от края на април до началото на август 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай