Студенти от Баку питат за Магурата

Студенти от Баку питат за Магурата | StandartNews.com

"Стандарт" помага на младежи да практикуват в България, проф. Николай Овчаров ги кани на разкопки

Откривате ли прилика? Въпросът на главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, свързан с две снимки - на скалните рисунки от пещерата Магура край Белоградчик и от националния парк на Азербайджан Гобустан, предизвика изумлението и огромния интерес на десетки студенти в Бакинския славянски университет. Как е възможно, те сякаш са рисувани от една и съща ръка, възкликнаха младежите от специалността "Българска филология". Те се събраха днес в залата на университета си, за да чуят лекцията на г-жа Бозукова за Чудесата на България, едноименната кампания на в. "Стандарт", която тя ръководи вече шеста година, и възможностите за културен обмен между двете страни. Славка Бозукова и големият български археолог проф. Николай Овчаров, съветник на министъра на културата Вежди Рашидов и автор на в. "Стандарт", са на посещение в Баку по покана на Славянския университет. Визитата бе по време на националния празник на Азербайджан - Деня на Независимостта, и двамата бяха почетните гости на университета по време на тържествата за празника.

Скалните рисунки от Магурата и Гобустан са от едно и също време - четвъртото хилядолетие преди новата ера, и са доказателството за връзките и общите черти между на пръв поглед различни култури, каза г-жа Бозукова. Тя разказа на студентите как Европа започва от България и им показа първия календар от пещерата Козарника /конска кост с резки на 1,6 милиона години/, първата европейка /скелета на жена от с. Оходен/, първия манастир в Европа /"Св. Атанасий" край Чирпан/, най-старото обработено злато в света - варненското. Искаме да дойдем в България и да видим всичко това с очите си, казаха младежите и девойките от Бакинския славянски университет.

Каня ви на разкопки в България, сред чудесата на страната ни ще ви разкажа нейната история и ще ви покажа как ние, археолозите, я разкриваме за поколенията, отправи покана към студентите проф. Николай Овчаров. Вестник "Стандарт" ще посредничи на Бакинския славянски университет да осъществи връзки с български висши училища, увери Славка Бозукова.
За нас е изключителна чест да ви посрещнем на националния си празник, каза проф. Нурана Алиева, ректор на Бакинския славянски университет. Студентите ни очакваха с нетърпение срещата си с вас, за тях всеки досег с България, чиято култура и език изучават, е истинско щастие, допълни тя.

Бакинският славянски университет поддържа много добри връзки със Софийския университет, където през 2013 г. е открит Център за изучаване на азербайджански език и култура. Но висшето училище има желанието и амбицията да разшири възможностите за своите студенти чрез магистратури и в други български университети, подчерта и заместник-ректорът проф. Сахиба Гафарова. Посрещайки гостите си, тя ги приветства на родния си език, за да покаже "красотата и мелодичността му".

Чрез още една своя кампания - "Новата генерация", която подпомага младите таланти в науката, спорта, медицината, бизнеса, банките, в. "Стандарт" поддържа много добри контакти с университетите в България и ще ви съдейства за обмен на студенти и програми, гарантира Славка Бозукова.

Студентите, изучаващи славянски филологии, приветстваха на родните си езици своите приятели и преподаватели за националния им празник на тържество по повод Деня на Независимостта в Славянския университет. Младите хора впечатлиха гостите с песни и танци.

Посещението ни в Баку в Деня на Независимостта на Азербайджан е знаково, каза Славка Бозукова по време на срещите си проф. Нурана Алиева, с проф. Камал Абдулаев, държавен съветник на президента Илхам Алиев по въпросите на междунационалните, междурелигиозните отношения и мултикултурализма, с депутата Афлатун Амашов, член на комисията по човешките права, и с проф. Айтен Гахраман, директор на Центъра по мултикултурализъм на Азербайджан . В Деня на българската независимост - 22 септември, първата дама на Азербайджан г-жа Мехрибан Алиева посети старата българска столица - Велико Търново, за да открие обновения с 1,5 млн. евро от фонда "Гейдар Алиев" исторически хълм Трапезица. Той е едно от Чудесата на България, всеки българин милее за съдбата му. Днес в Деня на вашата независимост ние сме в Баку, за да ви благодарим за този жест и да ви предложим заедно да надградим започнатото с развитие на културните отношения между нашите две страни, каза още г-жа Бозукова.

Посрещнаха делегацията ни с БГ народни носии

Студенти от Бакинския славянски университет посрещнаха делегацията от България с български народни носии. Младите дами от университета направиха изключително добро впечатление с топлото си посрещане.

Бакинският славянски университет е основан на 13 юни 2000 г. на базата на Азербайджанския педагогически институт по руски език и литература "М. Ф. Ахундов". Университетът се специализира в изучаването на славянски езици. Там се готвят филолози за преподаватели по руски, чешки, полски, български, словашки и други езици, а също и специалисти по история, култура, международни отношения, право, икономика и география на славянските страни.

40 студенти учат български

40 азербайджански младежи и девойки учат в момента "Българска филология" в Бакинския славянски университет. Факултетът има две направления - факултет на превода, където се изучава предимно лингвистика, и факултет по странознание. Записах специалността, защото ме привлича мелодията на вашия език, каза за "Стандарт" Аяз Джафаров, един от студентите, изучаващи българска филология. Вашата култура е уникална, всичко, което уча, ми е безкрайно интересно, допълни той. Българската литература се изучава в 30 часа. Това са 15 лекции, в които се опитвам да направя преглед на новата българска литература след Освобождението, сподели Ирина Пчелинцева, преподавател във факултета. Разбира се, започвам с Вазов, но главното, на което искам да науча младежите, е да четат българска литература, да я усещат и преживяват, каза още тя.

Студентите ни не учат просто език, обобщи проф. Сахиба Гафарова, заместник-ректор на Бакинския славянски университет. Те учат за историята, културата, изкуството, икономиката, политиката на съответната държава и региона й.

Проф. Алиева: Каня ви на 70-ия ни юбилей

Бъдете наши специални гости отново през декември - на 70-ия юбилей на Бакинския славянски университет. За нас ще бъде изключителна чест да отпразнуваме заедно годишнината на нашата институция. Тази покана отправи към главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова проф. Нурана Алиева, ректор на университета. Тя подчерта, че културните и научни връзки между младите хора в Азербайджан и България са изключително важни за двете страни и разчита, че в. "Стандарт" и кампанията "Чудесата на България" ще имат съществен принос в развитието им. Благодаря за поканата, не само ще дойдем, но и ще доведем хората, от които зависи развитието на двустранните културни и научни връзки, отговори г-жа Бозукова.

Съветник на президента Алиев: Самата България е чудо

Родният мултикултурализъм влиза в учебна програма на Азербайджан

Правим форум София - Баку за толерантността

Самата България е чудо. Така проф. Камал Абдулаев, държавен съветник на азербайджанския президент Илхам Алиев по въпросите на междунационалните, междурелигиозните отношения и мултикултурализма, посрещна Славка Бозукова и проф. Николай Овчаров в президентството на Азербайджан. България ми е на сърцето, аз съм ваш много голям приятел, сподели той. И разказа как е бил на гости в дома на първия демократично избран президент Желю Желев, как лично е положил на раменете му мантията на почетен доктор на Бакинския славянски университет. Проф. Абдулаев е бивш ректор на вуза. Именно той заедно с бившия ректор на СУ проф. Иван Илчев създават Центъра за изучаване на азербайджански език и култура в Алма матер. Проф. Абдулаев е човекът, благодарение на когото "Фашизмът" на Желю Желев е преведен на азербайджански език. Преведохме и книги на президента Георги Първанов, с когото също сме много добри приятели, каза още съветникът на Илхам Алиев.

България да влезе в учебната програма по мултикултурализъм на Азербайджан, предложи проф. Абдулаев.

Мултикултурализмът е държавен приоритет на Азербайджан. Той се изучава като специален предмет в държавите, с чиито университети ние имаме партньорски отношения, подчерта съветникът на Алиев. Сред страните, в които се преподава, са Германия, Швейцария, Португалия, България - в Алма матер. Предстои издаването на нов учебник по мултикултурализъм. В него учени, интелектуалци, общественици от всяка от партньорските държави представят мултикултурализма на своята държава. България трябва да бъде включена в този проект, каза проф. Камал Абдулаев. Ще съдействаме за реализиране на идеята, обеща Славка Бозукова.

Двустранен форум София - Баку, посветен на толерантността и мултикултурализма, ще бъде организиран в България чрез в. "Стандарт" по повод българското председателство на ЕС. Подкрепата си за инициативата дадоха както проф. Абдулаев, така и проф. Айтен Гахрамаен, директор на Центъра по мултикултурализъм, и депутатът Афлатун Амашов, член на комисията за човешките права и председател на Прес съвета на републиката. В медийната организация влизат над 200 печатни издания и електронни информационни агенции и сайтове.

София и Баку си приличат изключително много по това, че и в двете столици на малка площ една до друга са издигнати православна и католическа църква, джамия и синагога, каза проф. Николай Овчаров. Мултикултурализмът е държавна политика, въведена от президента Илхам Алиев. Той обяви 2016 г. за година на мултикултурализма, всички инициативи тази година са под това мото, каза проф. Айтен Гахраман, директор на Центъра по мултикултурализъм на Азербайджан. Тя обясни ,че мултикултурализмът е брандът на нейната страна. Това е стил на живот, начин на мислене и поведение, каза проф. Гахраман. И заключи: мултикултурализмът е ценностна система, която има своите корени от древността до днес. Тя припомни, че на Петия международен хуманитарен форум в Баку в края на септември специален доклад по темата бе изнесен от българския вицепрезидент Маргарита Попова.

Центърът по мултикултурализъм е домакин на световен форум

Бакинският център по мултикултурализъм е създаден на 28 май 2014 г. Формирането на този център се смята за изключително важно събитие, защото се разглежда в контекста на глобалната хуманитарна по съдържание инициатива на президента Илхам Алиев "Бакински процес" за диалог по най-важните проблеми на човечеството и света. В духа на тази инициатива от 2011 г. през две години в Баку се провежда Световен форум по междукултурен диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай