Стотици откриха Пролетния базар на книгата

Стотици откриха Пролетния базар на книгата | StandartNews.com

До 29 май в НДК: Отстъпки за хитови заглавия, писатели и поети раздават автографи

Световноизвестният британски драматург Майкъл Фрейн, чиито пиеси се въртят от години из родните сцени, беше сред специалните гости за откриването на Пролетния базар на книгата в НДК.

"Като гледам насъбралата се тук тълпа и широката гама, представена от вашите издатели, разбирам, че в България държите на четенето - то придържа упорито към живота. Нека в тази чест отпразнуваме пролетта, рождението на славянската писменост и дълголетието на книгата!", беше категоричен жрецът на словото. "Милорад Павич казва, че е срещнал много повече любов в книгите, отколкото в живота си. Дворецът е пълен и това е знак, че любовта към книгата съществува и е много важна за нас, българите. Честит празник!", каза шефът на НДК Мирослав Боршош и откри форум пред стотици фенове и хора от гилдията. На над 1000 квадратни метра на три етажа до 29 май ще бъдат представени близо 100 родни издатели и търговци. За шестте дни в НДК ще се проведат над 55 събития - премиери на книги, четения, срещи с повече от 50 български и чуждестранни автори.

Малчугани лепят стикери в патриотична поредица

Красивият албум с твърди корици "България - памет и чест" представя националната история интересно и достъпно за невръстни патриоти. В него малчуганите ще открият 120 позиции, върху които могат да лепят пъстри стикери. 30-те теми в изданието ще бъдат разработени в 30 отделни книжки за оцветяване, които ще се появяват всяка седмица - със сюжети, артефакти и бележити сцени от славните ни хроники.

През седем дни най-малките почитатели на Ботев, Левски, светите братя Кирил и Методий, Райна Княгиня и другите ни герои ще получават подарък по 6 стикера, чиито места ще търсят в специалното издание от 140 страници. Така чрез събития и личности от аналите авторите провокират любопитството към българското у децата, като ги увличат в игра.

Идеята на екипа е отзвук на полемиката между образователните институции и обществото около съдържанието на учебниците по история и литература. "След като дори от Министерството на образованието го определят като тежко и скучно, осъзнахме необходимостта от практически, занимателен, увлекателен и интересен "инструмент", чрез който най-малките да изследват историята в контекста на творчеството и забавата", споделят авторите, които са използвали достъпен за подрастващите и техните родители език.

Начело на историците е Захарин Захариев, дизайнът е на топфотографа Борис Карпузов. Авторските рисунки в албума са на младите художнички Лена Старибратова и Петра Вълчева, завършили "Стенопис". Талантливите възпитанички на Академията са разработили над 300 илюстрации. Те са категорични: "България - памет и чест" няма да бъде поредното клише.
"Родолюбието е основна ценност. И докато патриотизмът се превръща в разменна политическо-медийна монета, ние активираме най-славните моменти от българската история. Изучавайки ги под формата на игра, децата ще ги съхраняват в сърцата си - за да се превърнат в родолюбиви граждани.

Време е да помислим как утре те да инвестират знанията, опита и образованието си в родната икономика, вместо да ги експортират по света. Неслучайно първата книжка е посветена на най-съкровеното, определящо ни като народ - българската писменост и култура", коментират от сдружението "България - памет и чест". Пак оттам разказват, че десетки наши училища по света искат да работят с албума. За тях и всички останали албумът, книжките за оцветяване и стикерите са достъпни онлайн на: https://www.pametichest.bg/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай