Столична община отделила 100 000 лева за почистване на преливници

Столична община отделила 100 000 лева за почистване на преливници | StandartNews.com

През 2018 г. сме заложили 100 000 лв. за почистване на преливници, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на язовир "Мърчаево".

Според нея най-важни са мерките по превенция. „Превенцията за нас по отношение на язовирите е ежегодното чистене на 500-метровите участъци след преливника. Това се прави всяка година. Тази година сме заложили бюджет около 100 000 лв. за това. Много важна наша задача е почистването на речните корита и деретета. Тук в район „Витоша" има много дерета", каза кметът на София.

Тя отчете, че през изминалата година са почистени 117 км речни корита, включително 5 км от река Искър в район „Кремиковци". „Това беше за първи път от много години. За 2018 г. сме заложили около 2 млн. и 700 хил. лв, от които 1, 5 млн. от общинския бюджет за почистването на около 85 км. речни корита", заяви Фандъкова.

Във връзка с образуваното свлачище на пътя Княжево-Владая, Фандъкова каза, че има пропадане на подпорната стена в този участък. "Това е обект, който се поддържа от АПИ. Разговарях с директора инж. Атанасов и той ме увери, че предприема всички възможни действия за обезопасяване, а след това за възстановяване на участъка", каза Фанъдкова. Тя поясни, че е била на място и е видяла, че той е обезопасен. Според нея възможно най-бързо трябва да се възстанови, защото в момента той е стеснен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай