Стартира продажбата на винетки за следващата година

Стартира продажбата на винетки за следващата година | StandartNews.com

От днес започва продажбата на винетките за 2018 година. За първи път годишният стикер ще е валиден от датата на купуването. Друга новост са 3-месечните винетки.

В продажба ще бъдат пуснати над 2,1 млн. стикера, от които 900 хиляди са годишни винетки за леки автомобили. До края на януари в мрежата за разпространение ще има общо 4,8 млн. винетки.

За първи път годишните винетки ще важат от датата на купуването им. Така, ако си вземем стикер на 2 март 2018 година, например, той ще важи до 1 март 2019-та. Досега валидността на годишната винетка беше до 31 януари, независимо от дата на закупуване.

За първи път от догодина ще има и тримесечна винетка за леките коли - с цена 54 лв. Целта е хората, които карат автомобилите си най-вече през лятото или по време на по-дълга отпуска, да използват стикер с по-кратък срок.

За трета поредна година цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. Колкото по-дълъг е периодът на валидност, толкова по-изгодна е цената. 2018-та ще е последната година, в която се ползват хартиени стикери. С изграждането на тол системата от 2019-та ще се премине към електронно таксуване.

При винетките за камиони над 3,5 тона единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако си купим седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да се използва през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай