Спряха конкурса за площад Св. Неделя, ще го пускат с нови изисквания

Борислав Игнатов, КАБ, Снимка: Фейсбук

Спряха конкурса за площад Св. Неделя, ще го пускат с нови изисквания | StandartNews.com

Главният архитект на София Здравко Здравков ще прекрати конкурса за проект за реконструкция на площад "Св. Неделя" и ще обяви нова процедура с променени изисквания към кандидатите, съобщава „Дневник".

Проведен по новите условия, конкурсът ще бъде анонимен, основните изисквания ще са не финансови, а на база опит, като кандидатите ще трябва да имат пълна проектантна правоспособност. В България тя се дава след 4 години опит и магистърска степен по архитектура. Изискването за портфолио и опит при проектирането на обществени пространства остава, като промяната ще е в това, че кандидатите трябва да са работили по такива обекти в последните 10 години. В настоящите условия изискването беше за последните 3 години.

Дотук се стигна, след като от Камарата на архитектите в България на два пъти настояваха за промяна на условията в конкурса, тъй като според тях те са дискриминационни. Първоначалните изисквания бяха, че кандидатите трябва да имат генериран общ оборот от 1.5 млн. лв., от които 750 хил. лв. от подобни проекти за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хил. кв. метра проектирани площади. След настояване от КАБ Здравков намали финансовите изисквания наполовина, броя на екипа на 5 души, а проектираната площ до 15 хил. кв. метра.

От камарата обаче не сметнаха тези промени за достатъчни, защото според тях финансовите условия ограничават възможните кандидати само до големи фирми. Председателят на камарата Борислав Игнатов напусна състава на журито за конкурса и обяви, че организацията ще предупреди другите европейски камари за дискриминационните условия в процедурата.

В България трябва да започнат да се правят истински архитектурни конкурси, каза междувременно пред бТВ председателят на Камарата в архитектите в България Борислав Игнатов. Коментарът му беше по повод спрения конкурс.

"Поискахме да се спре конкурсът, защото критериите за подбор бяха финансови и бизнес - оборот, брой служители, брой обекти, което ограничава голяма част от практикуващите архитекти", посочи Игнатов. Според него логиката на общината, че така ще се намери екип с опит, който да направи нещата докрай, е правилна, но на разговор в кметството вчера е била приета и позицията на Камарата на архитектите, че все пак е по-важно да се намери добрата идея.

Игнатов каза, че новият конкурс ще се обяви до месец, като в него ще отпаднат финансовите ограничения. "Не е казано, че една фирма с огромен оборот има добри идеи", обобщи Борислав Игнатов. Той допълни, че новите условия за конкурса ще се изработят от представители на Камарата на архитектите и такива на Столичната община.

Борислав Игнатов изрази и мнение, че ще е добре, ако за всички проекти на стойност над 2 млн. евро архитектурните конкурси са задължителни, независимо дали са държавни, общински или частни. Такова изискване имало в Словения.

Коментирайки дискусиите около ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и градинката при църквата "Свети Седмочисленици", председателят на Камарата на архитектите в България посочи, че при проектите за такива места не трябва да се взимат предвид само трайността на материалите и цената, но и характеристиките на материалите, като подходящи били естествените като камъка. "Трябва смирено и с търпение да се подхожда. Не смятам, че е нужно да се подменят настилките по много от старите градски площади, направени с трайни материали като мрамор и гранит", допълни Игнатов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай