Спинери докараха на търговци 50 бона глоби

Спинери докараха на търговци 50 бона глоби | StandartNews.com

Около 60% от проверените антистрес продукти-спинери от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не отговарят на изискванията за безопасност, обяви БГНЕС.

За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лв. Извънредната проверка стартира в края на месец юни като в нейния ход бяха обхванати 154 търговски обекта и са инспектирани 219 вида спинери, част от които бяха дадени за изследвания и в лаборатория.

Позитивната констатация, след изследванията е, че предлаганите спинери на българския пазар не съдържат олово и живак над допустимите граници. Обстоятелство, което е било установявано при сходни проверки в трети страни и което крие риск, защото тези продукти се ползват основно от деца.

Регистрирани са обаче редица други несъответствия при 161 от проверените спинери: 99 броя са без маркировка за съответствие; 141 модела са без посочено наименование и адрес на отговорния икономически оператор, който ги е пуснал на пазара; 108 броя са без идентификация на продукта (марка, модел, артикулен номер, партида), уточняват от агенцията. По време на проверката са закупени образци за изпитване в лаборатория - два от тях са изработени от твърд полимер и един от метал.

Получените резултати показват, че образците, изработени от твърд полимер при нормална употреба (падане) отделят малки части, които могат да се погълнат от дете. На основание получените при изпитването резултати и извършената оценка на риска е установено, че тези спинери, носят сериозен риск при употребата и те ще бъдат обявени в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX. Към несъответстващите продукти ще бъдат предприети съответните законови мерки, като до момента са спрени със заповеди 97 различни вида спинери

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай