София и Белград оживяват в носталгични снимки

Сръбкиня и българин разкриват с фотоси близостта между двата народа

София и Белград оживяват в носталгични снимки | StandartNews.com

Колко близки са сърбите и българите? Приличат ли си София и Белград? Отговори на тези въпроси дава изложба със снимки от двете столици, направени от сръбска фотографска и нейн български колега. Експозицията в галерия "Академия" е посветена на Българското председателство на ЕС и е организирана от министерството на европейската интеграция на Сърбия и посолството на западната ни съседка в България. Съдействие на проекта оказаха посолството на България в Белград и Държавен културен институт към министъра на външните работи. Експозицията „Приложна носталгия -фотографии от Белград и София" цели да насърчи културния обмен между двете съседни страни, да подчертае ценностите на европейската интеграция и сътрудничество между Сърбия и България. На откриването на експозицията бяха сръбският посланик у нас Н.пр. Владимир Чургус и държавният секретар в Министерството на евроинтеграцията на Сърбия Аня Рович.

Проектът на Сърбия за такива изложби е по модел, който води началото си от 2007 г. и досега има успешни реализации в Португалия, Франция, Чешката република, Швеция, Испания, Белгия, Унгария, Полша, Литва, Нидерландия, Словашката република, Малта и Естония.

"Приложна носталгия – фотографии от Белград и София" е атрактивна творческа изява на двама известни фотографи - сръбкинята Драгана Удович и българина Христо Русев. Драгана Удовичич посети София и за седем дни направи тук снимки на места, събития и хора, които й напомнят за нейния град. Българският автор Христо Русев снима в Белград. Двамата фотографи

спазиха условието да работят като автори, обзети от „носталгия"

Така в експозицията са избрани по 20 интригуващи с тематиката и изпълнението снимки, които убедително илюстрират общите черти в ежедневието на двата града и близостта на двата съседни славянски народа.
„София и Белград са много подобни градове, което не е изненадващо, тъй като са разположени в една и съща част на Европа и имат много общо в историята си", казва Драгана Удович. Местата от ерата на римско и турско владичество напомнят на Калемегдан, подземните тунели под Белград и белградската джамия. "Планината Витоша, макар и по-голяма от Авала, е също толкова близо до града, колкото Авала, която предлага разнообразни възможности за спорт. Парковете с фонтани, цветя и паметници могат да се сравняват с Калемегдан, Тасмаджан и други паркове в Белград. Монументалните сгради на Парламента, Съдебната палата и Университета са зашеметяващо красиви и дори приличат на нашата градска асамблея, Парламента, Главната поща и други сгради. Освен това съм доволна от любезността на хората в София, която изобщо не се различава от това, което може да усетите с жителите на Белград. И накрая, щастлива съм, че имах възможността и задачата да посетя София и със сигурност ще се върна отново, когато имам шанс, защото се чувствах като в моя Белград", споделя сръбската фотографка.

"За първи път аз се сблъсках с една толкова различна и интересна идея за представянето на Белград и столицата на страната председател на ЕС", споделя българският фотограф Христо Русев. "Много пъти съм минавал край Белград, но никога не съм го посещавал. „Приложна носталгия"

ме накара да съжалявам, че не съм влизал в този град

Проектът беше голямо предизвикателство за мен. По време на престоя ми трябваше да изследвам всяка част от Белград, да се срещам с хора, да създавам нови приятели, да се смесвам и да усещам романтичната атмосфера на града и да намеря неща, които ми напомнят за столицата ми София. Чувствам се привилегирован да участвам в тази чудесна идея, която дава възможност на фотографите да мисля т, да търсят, да бъдат творчески и уникални, да показват Белград през собствените си очи и да се самоизразяват. Това е идея, която дава възможност на посетителите да видят двете столици по различен начин, невидим за доста хора в този неистов темп на живот.

Радвам се, че срещнах такива хубави хора в Белград, открих нови места, научих нови неща, ядох „плескавка" и все още чувствам болката в краката ми поради дългото бродене! Ха, просто се шегувам за краката. Отсега нататък ще имам добра причина да посетя отново Белград и да изпия чаша кафе с новите си сръбски приятели", споделя още българинът.

След София фотосите от българската и сръбската столица от „Приложна носталгия" в галерия "Академия" ще бъдат показани в Белград и други сръбски градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай