Служителите в затворите започват протест с трикольорни лентички

Служителите в затворите започват протест с трикольорни лентички | StandartNews.com

Синдикат на служителите в затворите в България започва поетапно символичен протест от днес, 14 ноември, съобщиха от съсловната организация. Решение служителите на затворите и съдебна охрана да носят трикольорни ленти, бе взето на заседание на УС на 3-ти ноември т.г. в гр. Пловдив.

Конкретните искания и мотивите за взетото решение във връзка с обсъждането на параметрите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 и в частност този на Министерство на правосъдието за 2018 г, синдикатът вече оповести в официално писмо изпратено до медиите, до Председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев, до парламентарната комисия по бюджет и финанси към 44 НС и Министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Исканията остават непроменени и се отнасят до настояване за финансово обезпечаване на дейността на ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана", обезпечаване на необходимите средства за основно възнаграждение на персонала, придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.

"От Синдикат на служителите в затворите в България считаме, че е време да започнем да задаваме неудобни въпроси и като начало очакваме конкретен отговор от институциите в България на въпроса:Защо при очевидното наличие на бюджет за сключване на договора за застраховка не е сключен договор за задължителната по закон Групова рискова застраховка „Живот" за личния състав на ГД „ИН", за изтичащата 2017 година, при временна загуба на работоспособност, причинена от трудова злополука или от злополука, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения или злоумишлени действия на трети лица, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения, с което видно работодателя не предоставя адекватна и пълноценна защита на интересите на служителите при съществуващия висок риск от посегателство над персонала в местата за лишаване от свобода, и при постоянния контакт с инфекциозно болни, което демонстрира нежелание служителите да получат подкрепа за ефективно изпълнение на служебните задължения?", се казва в писмото на синдиката.

Протестната кампания на служителите на затворите ще продължи с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната. Като част от щафетната подготовка на синдикалните дружества за по-продължителни
протести, на 16 ноември от 10.00 ч. ще излязат на открито пред затвора надзиратели, служители в следствения арест и съдебната охрана в гр.София.

С действията си сдружението иска да реагира и да обърне вниманието на политиците към исканията на служителите на ГД"ИН" и ГД"Охрана".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай