Сирене от фермата на пъпа на София

Сирене от фермата на пъпа на София | StandartNews.com

Войводи пазаруват кашкавал по 13 лв. и сладка от селата за 6

Все повече хора търсят да сложат на трапезата чисти от нитрати храни. Затова и фермерските пазари и магазините за биостоки набират скорост. Мнозина от жителите на градовете вече се организират и поръчват на стопани по околните села сирена, кашкавали, яйца, месо и сладко от горски плодове.

Българите луднаха по ЕБО храните. Съкращението идва от еко, био и органик продуктите, които се излагат вече почти масово на специално организираните фермерски пазари в страната. Само в София те са четири и се провеждат в събота в широкия център на града. Стотици хора пазаруват именно от там домашно приготвени сирена, кашкавали, сладка, сиропи, биооцет, разнообразни сезонни зеленчуци и плодове от фермите край столицата. Първият започва от 11 ч и продължава до 15 часа на ЕБО храни. Другите два са на "Иван Вазов" и Пътеките в "Младост" 1 между 16 и 20 часа. Фермерите обаче вече успяха да влязат и в мола. На специален интерес се радва и специален магазин, в който се продава специална селекция свинско, телешко и говеждо меса, отгледани при свободна паша. Цените естествено са доста по-високи от тези в най-евтините масови магазини. "Търсим качествени храни, истински, затова не е проблем да платим повече", казват клиентите на фермерските пазари.
Такива има в събота и в голяма част от градовете у нас.

Всичко набрано от градината, а и в ливадите може да се купи при търговците в Перник, които отварят сергии главно в събота. Предлагат краставици, домати, селски чушки, царевица за варене, китки подправки и билки, плодове според сезона. Цените са еднакви, но върви и пазарлък.

На три щанда предлага продукцията си бившият зам.-кмет на Перник Симеон Симеонов, който отдавна не е активно в политиката и обработва земя в района на град Рила, но продава най-вече в Перник. Мнозина го търсят и заради старо приятелство, и заради раздумка, ако няма опашка. Последният хит са пъпешите на Мони, много са сладки, хвали го негов авер. Много перничани предпочитали да си пазаруват плодове и зеленчуци в Кюстендил. Някои даже правели поръчка и получавали пресни плодове и зеленчуци директно от градини в близките до Кюстендил села.

На пернишкия пазар има и бакалии, където може да се купят сирене и кашкавал от различни мандри. Постоянните клиенти имат свои предпочитания към определен производител и рядко сменят марката. Избират тези млечни продукти, защото не са вакуумирани, а и са свикнали с вкуса им, обясняват продавачките.

Вкусното, екологично и домашно произведено кара и благоевградчани да се редят на опашка в открития кооперативен пазар в сряда и събота. В двата пазарни дни се предлага от пиле мляко - млечни продукти, плодове, зеленчуци, гъби, горски плодове. На зеленчуковия пазар традиционно присъстват и производителите на млечни продукти от планинските села на община Якоруда. Хората от Аврамово, Конарско и други селища предлагат домашно произведени сирене, извара, кашкавал, мътеница и кисело мляко. Те работят с редовна клиентела, гражданите предпочитат да купят от техния кашкавал за 13 лв., сирене за 8 лева и кисело мляко за 0.80 стотинки кофичката. Търговците предлагат и домашни сладка срещу 6 лева бурканчето и мед.

"От години си купувам сирене и кашкавал от производител от село Аврамово. Не са евтини, но поне качеството е гарантирано. Досега няма никакви оплаквания, стоката им е перфектна. Заради това сирене и кашкавал от магазин не купувам", твърди 66-годишната пенсионерка Виолета Стоилова.

БУРГАС

Неделя - ден за домашно сирене и палачинки от лимец

Традиционен фермерски пазар има всяка неделя в Бургас. Производители от всички краища на страната предлагат над сто вида биопродукти. На щандовете в Славейковото пазарче могат да се намерят домашно отгледани и приготвени храни - от сирене и кашкавал до трюфели. Пазарът съществува повече от година и вече е доста популярен в морския град. Хората се редят на опашка, за да си купят чиста, натурална и биологична продукция директно от производителя. Цените на повечето продукти са нормални и по джоба на всеки. Има и деликатесни изкушения, които са по-скъпи, но затова пък в супермаркетите не могат да се намерят. Само на Славейковото пазарче има иновативни млечни вариации по оригинални рецепти - краве и козе сирене с трюфели в зехтин, крем от сирене с трюфели, крем от овче сирене със сушени манатарки и палачинки от лимец.

Фермерският пазар е организиран от "Хранкооп" - Бургас, със съдействието на Сдружение "Устойчиво общество", Община Бургас и "Бургаски пазари" ЕООД. Целта е да се насърчават директните продажби на натурална и биологична продукция, да се информират гражданите за екологичното земеделие, да се изгради доверие към земеделците, към дребните производители.

На щандовете се предлагат биологични пчелни продукти, вино и сок от биоарония, сироп от лавандула, пречистено домашно краве масло от Родопите, домашна пълнозърнеста юфка, палачинки и чеснови хлебчета. Клиентите търсят още сапуни и свещи ръчна изработка, яйца от френски кокошки, токачки и пъдпъдъци, билки, вино, сладка от ягоди, праскови, сливи. Там се предлагат продукти от "Дядо Димовия пчелин" до с. Прилеп, биоорехи и лешници от Велики Преслав, киви от Петрич и студено пресовани биочереши от Айтос.

Носят по домовете кило селски домати за левче

Голяма част от добричлии разчитат на свежа салата на трапезата и пресни плодове и зеленчуци от селските дворове в близост до града. Масово селски стопани предлагат продукцията от дворовете си, като цените винаги са с по около 50 стотинки по-евтини от това, което търговците предлагат на кооперативния пазар в града, установи проверка на "Стандарт". Някои от предприемчивите, които имат и автомобили, глезят клиенти с доставка на място. Така например масово градинари от добричкото село Одринци предлагат своите зеленчуци. Килограм домати е по лев, при това доставени на клиента в града, брани сутринта или пък в края на работния ден. Близостта на селото до града позволява на предприемчивите градинари да бъдат мобилни и на практика нямат конкуренция, защото продукцията им е свежа и вкусна, казват тези, които са я опитали. В Одринци градинарството е силно развито, защото селото е облагодетелствано и е от редките изключения - в суха, безводна Добруджа, има вода вода, която е задължително условие за отглеждането на зеленчуци. Пресните картофи са между 60-80 стотинки за килограм, а тиквичките - по 60 стотинки. Най-скъпите сортове домати се предлагат за 1,80 лв. за килограм, а розовият домат е не по-скъп от 2.50 за килограм. Крастивиците пък са по левче за килограм.

Сливен лудна по автомат с мляко от кравата

През лятото продават по 100 литра на ден, през зимата - двойно повече

Сливен лудна по мляко, което се продава директно от фермерите. Най-популярни в момента са двата автомата за мляко, което идва директно от кравата и не е обработено. Единият автомат се намира в магазин в квартал "Сини камъни". "Зимата продавам 200 литра на ден, колкото е вместимостта на устройството, а в разгара на лятото падам наполовина - по 100 литра на ден, защото хората ги няма", заяви пред "Стандарт" Пепа Христова от село Гавраилово. Тя отглежда крави. Млякото от нейната ферма само се изстудява и се вкарва в апарата, където струва 1,20 лева за литър. На практика хората дори не влизат в магазина, а на самия вход си купуват млякото. За сравнение цената на литър пастьоризирано мляко в магазинната мрежа е между 1,80 и 2,60 лева за литър. "Аз съм земеделски производител и нямам фирма. Млякото ми се търси и това е един от начините да стигне до масовия потребител", каза Пепа Христова. Подобен апарат за охладено мляко, което не е пастьоризирано, има и в квартал "Дружба". Там обаче млякото се предлага от фирма. Иначе условията са абсолютно същите. 1 лев за литър, а самата машина е поставена на входа на един от големите магазини в най-големия сливенски квартал. В същото време по целия град сутрин могат да се видят бидони за продажба на току-що получено от доитба мляко. Обикновено то се предлага с каруци или микробусчета. Проверка на "Стандарт" установи, че подобни постоянни сутрешни стоянки има на 6 места в града. Този тип продажба сваля цената на млякото до 1 лев за литър.

До преди няколко години в нашето градче се провеждаше редовен фермерски пазар, но той бе закрит. Сега правя постъпки за неговото отваряне, каза пред "Стандарт" Живко Жечев, кмет на градчето Кермен в община Сливен. Кметът вече е обособил място от 11 декара, върху което ще бъде разположен фермерският пазар. В момента се търси инвеститор.

СТРУМЯНИ

Фермери искат тържище край Микрево

Земеделски производители и животновъди в община Струмяни искат да има тържище за стоките им в района, за да не бият път чак до Сандански и Петрич. Целта е да пестят разходи за гориво, както и време. Затова настояват за строителството на голям пазар в общината, на който да продават своята продукция на купувачите. "Срещаме разбирането на местната власт. Обещаха ни да инвестират сериозни средства в построяването на голямо общинско тържище. Целта е да ни се помогне да реализираме възможно най-бързо и с по-малко разходи произведеното на полето и в животинските ферми", твърдят стопани от най-голямото село в района - Микрево. Предимство за местните хора е, че край общинския център ще има отбивка от новата магистрала "Струма" и клиентите им ще могат да стигат до тях и стоката им. "Трябва да се възползваме от този факт. Идеята ни е да направим пазара до кметството в Микрево. Там стопаните ще могат да предлагат земеделска реколта, домашни животни и животинска продукция - мляко, яйца, сирене, кашкавал, извара. Ще съгласуваме всичко с Областната дирекция по безопасност на храните", потвърдиха от кметството в Струмяни.

КЪРДЖАЛИ

Опашки за истинско краве масло за 13 лв./кг

Гърци и гурбетчии купуват сирене по бесарабска рецепта

В Кърджали няма обособен типичен фермерски пазар. На Пазара на производителите в родопския град ежедневно, но най-вече в петък и събота, своя продукция предлагат частници, които сами си произвеждат стоката. Те си наемат сергия, като затова заплащат ежедневна такса, обясниха от управата на пазара. Най-често хората предлагат зеленчуци и плодове, произведени от тях. В момента от района на с. Мост вече са изкарали сини сливи на цена 1 лв. за кг. Има също домати по 1,60, царевица за варене - една махалка за 0,50 лв. Не са малко пчеларите, които продават мед. Буркан 0,9 кг върви на цена 10 лв., а тахан 0,4 кг - 4 лв.

Освен зеленчуци и плодове се продава и друга продукция. Най-често това е краве масло. В момента килограм от района на близките села Царевец и Чилик върви на цена по 13 лв.

"Търся качествено масло, може да е по-скъпо, но да е истинско. Но винаги внимавам, обикновено отивам при познати, защото са ми казвали, че имало и такива, които слагали маргарин", обяснява Тянка Василева.

"Предлагаме сирене - екологично чист продукт, произведен в района на с. Калинка. Произвеждаме го с моята съпруга", обяснява Степан Кара, бесарабски българин, който от 20 години живее в Кърджали. По думите му рецептата, по която прави сиренето, е по изпитана бесарабска рецепта. Степан и съпругата му Вера допълват, че сиренето се търси. Купували и гърци, които пристигат на пазар в Кърджали, а родопчани, преди да заминат на гурбет за Англия, Испания се "зареждали" с по-големи количества от тяхното сирене.

Биволски деликатеси в Русе

Фермерски пазар предлага биопродукти всяка седмица в Русе. Фермери от региона и представители на биологично здрава храна представят своята продукция на централния градски пазар в събота. Инициативата е на "Общински пазари" в крайдунавския град и стартира преди близо две години. На пазара има разнообразие на различни здравословни продукти като студенопресовани масла, тахан, биобоб и леща, билки и подправки, сокове от арония, ябълки, круши и праскови, биволски месни и млечни деликатеси, био козе мляко и сирене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай