Синоптиците не успели да се споразумеят с БАН за бъдещето на НИМХ

Синоптиците не успели да се споразумеят с БАН за бъдещето на НИМХ | StandartNews.com

Все още нямаме постигната договорка с БАН относно бъдещето на НИМХ. Това каза за Агенция Фокус директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов във връзка с изтичащия утре срок който премиерът Бойко Борисов даде на НИМХ и БАН да се разберат за бъдещето на НИМХ.

„Всеки си стои на неговата позиция. Иначе институтът трябва да излезе от БАН със съответните си аргументи. На БАН аргументите са, че не трябва. На 16 и 17 август проведохме срещи с ръководството на БАН, но за съжаление не беше постигнат консенсус. На 16 имаше среща в НИМХ с ръководството на академията да представи автентично нещата, както ги вижда, тъй като имаше съмнения от тяхна страна, че хората нямат цялата информация и са манипулирани. На 17 имаше среща в БАН между ръководството му и това на НИМХ. Там ние бяхме подготвили серия от стъпки и действия, свързани с излизането на НИМХ от БАН. Те не ги разгледаха и отново направиха предложение институтът да остане в БАН като финансирането му ще бъде на отделен ред, който не стана ясно кой ще определя – очевидно пак ръководството на БАН. Това е нещо, което не ни устройва. Дали ще го определя общото събрание или ръководството на БАН, това са хора, които категорично не познават дейността на института в детайли, за да могат да определят какво е необходимо на института", заяви още той.

„Тази година го доказаха – 4 месеца твърдяха, че има достатъчно предоставени средства. После казаха „да, вярно, няма достатъчно средства, но причините са, че в БАН няма средства". После започнаха да правят анализ какво трябва да се прави, за да има средства, така че тази смяна на позициите показва, че те не са наясно какво е необходимо на НИМХ, за да работи не само като научно изследователски институт, а и като Националната хидро-метеорологична служба на България", каза още Брънзов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай