Синдикати и „Българе" заедно срещу насилието

Синдикати и „Българе" заедно срещу насилието | StandartNews.com

Ръководителят на фолклорен ансамбъл „Българе" Христо Димитров стана официален застъпник на кампанията „Заклех се!" на младежката организация на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ). Това стана в Световния ден на ООН за човешките права, 10 декември, на събитие, организирано в партньорство между СТСБ и Зонта клуб "Света София" под надслов "Кажи НЕ на насилието!". Двете неправителствени организации избраха по атрактивен начин да представят темата в обществото, пътувайки из центъра на София с любимия на всички столичани ретротрамвай. На всяка спирка те раздаваха оранжеви балони и листовки с кампанията на СТСБ „Заклех се!" и на Зонта Интернешънъл „Zonta Says NO" ("Зонта казва НЕ").

„СТСБ е една от най-активните организации в страната, която от години се бори с насилието над жени. Това е и мое лично дълбоко убеждение като човек християнин и добър българин. Затова нито за миг не се поколебах да стана лице на кампанията „Заклех се!". Това заяви Христо Димитров, който застана редом до вицепрезидента на Световната транспортна федерация и председател на СТСБ Екатерина Йорданова. Той сподели, че в началото на всеки концерт, когато представя кампанията, публиката става на крака и ръкопляска. „Ако спазваме 10-те Божи заповеди, ще живеем по-щастливо, без насилие и в хармония помежду си", заяви още продуцентът и създател на „Българе".

„Благодаря на Христо, че прие да бъде лице на инициативата през 2018 г., поемайки щафетата от голямата българска актриса Искра Радева, която бе до нас през цялата година и ни подкрепяше", заяви Екатерина Йорданова. Тя посочи, че  „Зонта" е поредният партньор, който се е приобщил към кампанията през последните 4 години. За този период  СТСБ са успели да приобщят към кампанията хиляди мъже, представяйки я на всички български и международни форуми, в които е участвал синдикатът. През изминалата година паната с посланието бяха изложени в местата с най-голям трафик в станциите на метрото и на столичното летище.

„За съжаление насилието в различните му форми все повече завладява обществото, при това не само нашето. Често хората не си дават сметка, че агресията е не само във физическата разправа, а е дори в начина по-който си говорим. Картините на насилие и езикът на омразата и отричането завладяват нашето общуване и дават ужасяващи плодове сред подрастващите", коментира още Йорданова. „И не защото идва Коледа и само на празник, а всеки ден обичайте повече, мразете по-малко, бъдете добри с другите, за да ви се върне добро", призова още лидерът на СТСБ.

„Крайно време е всички да се обединим около идеята, че насилието в обществото приема ужасяващи размери. Срещу него не може и не бива да се борим по отделно, а да заработи заедно – институциите, НПО, синдикати и училища", заяви президентът на Зонта клуб "Света София" Виктория Стоянова. По думите й само така ще променим нагласите и ще преодолеем безразличието, защото никой не е защитен и всеки може да стане жертва на насилие. „Ние като най-голямата женска неправителствена организация в света сме приели тази кауза и ще продължим да работим, докато не постигнем нулева толерантност към насилието във всичките му форми", коментира още Стоянова. В Зонта Интернешънъл искат да дадат кураж на хората, които са били жертва на насилие да преодолеят страха, да говорят за това и да не се срамуват, а да потърсят помощ и подкрепа.

„Заклех се!" ще продължи и през следващата година с нова сила и много нови поддръжници сред хората на културата и изкуството. Надявам се, така да стигнем до още повече българи, обеща Христо Димитров.

 

Мнение

Чакам армия от заклели се мъже

Алина Милушева, съпредседател на младежкия комитет на СТСБ и инициатор на кампанията за България

Статистиката показва, че голям процент от хората, които упражняват насилие са били свидетели или жертва на физически или психически тормоз в миналото.
Притеснителен факт е, че някои от възприеманите за "по-леки" форми на насилие дори не са припознавани, като такива в съвременното ни общество.
Целта ни е да привлечем вниманието на хората към темата, да ги алармираме за сериозността и мащабността на проблема и да ги накараме да говорят за това.
Води ни убеждението, че насилието не трябва да се бори с агресивни кампании, защото агресията провокира агресия.
Съсредоточаваме се върху личния пример и позитивното послание за общество на свободната, гордата, вдъхновяващата българка в лицето на Искра Радева и силния, уверения, достойния българин в лицето на Христо Димитров. Той е човек, творец, съвременен будител, който увлича след себе си! Вярвам, че ни предстои вълнуваща творческа година и още цяла армия от официално положили клетва мъже!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай