Шефът на Столичния общински съвет защити качеството на ремонтите в София

Шефът на Столичния общински съвет защити качеството на ремонтите в София | StandartNews.com

Всички проблеми в социалните мрежи са нагнетявани тогава, когато даден обект е бил в строителна фаза. Така беше и с ремонта на бул. "Дондуков" и с площад Руски паметник, с "Цариградско шосе" и с бул. "Витоша". Важен е крайният резултат от ремонтите и е важно да не се спекулира с междинния резултат. Това заяви в интервю за БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по повод строителните действия в централната градска част на София, които предизвикаха негативни коментари и недоволство.

Елен Герджиков заяви, че е важно да се каже какви санкции залага столична община в договорите си през последните години и да се подчертае, че те са безпрецедентни за цяла България и за цялата история на България за последните десетилетия. Нито предишно правителство, нито община е залагала подобни санкции и като процент от размера на целия договор, и като абсолютни санкции.

Става въпрос за глобата от 100 000 лв., която столичният кмет Йорданка Фандъкова наложи на консорциума от фирми, който извършват строителния контрол на "Графа" и градинката на църквата "Св. Седмочисленици".

Герджиков напомни също, че фирмата, която осъществява ремонта на "Графа" е глобена с 50 000 лв. за три дървета, които са били неправомерно третирани в рамките на този строеж.

На въпрос защо се стига до санкции, Елен Герджиков заяви, че няма как да се знае една фирма предварително как строи: „В крайна сметка не строи консорциум, а строят конкретни хора. Грешки се правят. Важен е крайният резултат и е важно да не се спекулира с междинния резултат - ремонтите, когато са в процес са строителни площадки."

По думите на Герджиков санкцията не е дошла след градското недоволство, а в резултат на ежедневния контрол.

"Контрол на контрола" е своеобразен отговор на популярния термин "ремонт на ремонта" - това е тавтология, не може да правиш ремонта на един незавършил ремонт. Ние сме в строителна площадка. "Контрол на контрола" означава същото - в рамките на една строителна площадка, в случая г-жа Фандъкова, използва експертизата на учени от УАСГ в София, за да провери още веднъж качеството на материалите, качеството на изпълнението, за да сме сигурни всички ние, че се работи качествено и в крайна сметка след като свърши срокът на договора през март 2019 година, ние ще имаме една добра градска греда", каза Елен Герджиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай