Сакскобургготски: Баща ми си отиде в критичен момент за България

Сакскобургготски: Баща ми си отиде в критичен момент за България | StandartNews.com

Баща ми си отиде в най-критичния момент за България. Това заяви пред бТВ бившият министър-председател на страната Симеон Сакскобургготски. "Не знаем дали на сто процента е естествена смъртта на царя, но са нужни доказателства", обясни той.

Цар Борис III, си е отишъл не е ползвал голяма охрана, не се е връщал по същия маршрут, по който е отишъл някъде, посочи синът му. "Всеки изглед или разходка с баща ми го помня. Но е смътно вече. Трудно ми е сега да намеря точно един момент. Майка ми обожаваше баща ми и всичко българско. Възпита ме по един много специален начин - в една безкрайна любов към родината, а тя беше "чужденка". Също и в църковното ни възпитание. Въпреки че беше католичка, тя най-строго държеше да спазваме всичко в православието. Ние казвахме, че тя беше един стълб на православието в Запада", спомня си той.

Речите на Хитлер и Мосолини са "смехотворни, но много хора са били поддръжници поради различните времена", коментира Сакскобургготски.

Бившият премиер изтъква, че често се пита защо някои си мислят, че българите сме в центъра на света. И изрази недоумението си от това, че периодизираме три български държави вместо три български царства.

Ние трябва по-често се поогледаме, настоя Сакскобургготски. "Ако, не дай си боже, чужденец ни критикува, ставаме още по-велики".

Синът на Цар Борис III сподели с усмивка, че внуците му го наричат "дядото от България". И изтъкна, че не обича да има дава съвети. "Щях да убия единия от внуците си. Попита ме: "По твое време имало ли е автомобили". За толкова стар ли ме мисли?", сподели той.

Припомняме, че миналата седмица бТВ излъчи първата част от интервюто със Симеон Сакскобургготски. В него той коментира политическата обстановка в страната. И изтъкна, че президентският пост на "Дондуков" 2 не го влече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай