Румен Радев: Митрополит Дометиан беше опора

Видин обяви траур на 20 септември

Румен Радев: Митрополит Дометиан беше опора | StandartNews.com

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до Светия синод на Българската православна църква и до миряните от Видинска епархия, в което изказва съболезнования по повод кончината на митрополит Дометиан. Това съобщиха от "Дондуков" 2.

"С искрено съжаление научих вестта за кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан. Той ръководи Видинската епархия повече от три десетилетия. Надявам се, че миряните, за които митрополит Дометиан беше опора и в добрите начинания, и в дните на тревоги и изпитания, ще отдадат заслужена почит към своя духовен наставник“, се казва в съболезнователния адрес на държавния глава.

В същотоо време кметът на Видин  Огнян Ценков издаде заповед, с която 20 септември 2017 г. се обявява за ден на траур. Националният флаг пред всички административни сгради ще бъде свален наполовина на носещите тела. Със заповедта се отменят увеселителните мероприятия за времето от 8 ч. до 24 ч. на 20 септември. При невъзможност това да се случи, те ще започват с едноминутно мълчание.

Утре от 14 ч. тленните останки на Видинския владика ще бъдат изложени за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. На 20 септември  в 9 ч. в храма ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а в 12 ч. ще се извърши опелото. В 13 ч. от църквата ще потегли траурно литийно шествие към Видинска Света митрополия, където ще бъдат положени тленните останки на владиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай