Роска от Момчиловци: Хора, цял живот ще казвам "благодаря"!

Роска от Момчиловци: Хора, цял живот ще казвам "благодаря"! | StandartNews.com

Жената, чиято къща изгоря при пожар, мечтае отново да стане приемен родител

Семейството й искрено вярва, че скоро отново ще има свой дом

Драги читатели, през последния месец ви разказахме много истории за хора, които преминават най-тежкото изпитание в живота си. За прекършени съдби, но и за силата на духа, с която се продължава напред. За мъките на родители на болни деца, но и за готовността им да се борят с всички сили, за да им дадат шанс. Но дори в страданието, което понякога е невъзможно да осмислим, надеждата остава жива. И тя е, че добротата и съпричастността на хората са живи и с тяхна помощ може да се преодолее и най-страшното. "Стандарт" благодари на всички, които откликнаха на нашия призив "Възкреси доброто!". Днес ще разкажем какво се случи с някои от героите на историите ни.

Съпричастността на хора от цяла България, включително и на живеещи в чужбина българи, върна надеждата на един човек, загубил вяра в човешката доброта в годините на труден и изпълнен с премеждия живот. Това се случи с 50-годишната Роска Георгиева, която на 9 март тази година загуби дома си при голям пожар. Без покрив останаха тя, двете й деца, 80-годишната й майка и малко момченце, което тя отглежда до този момент като приемен родител. Семейството на косъм се размина, без да пострада, но загуби всичко, градено десетилетия, както и 150-годишната родопска къща, в която са отраснали 6 поколения. Веднага след трагедията цялото село Момчиловци се организира и започна да помага кой с каквото може. Група ученици от 10 "в" в ГПЧЕ "Иван Вазов" в Смолян организира благотворителен концерт и базар с ръчно изработени сувенири и декоративни бижута, от който се събраха 4500 лв.

Жената, трогната до сълзи, изпрати отворено благодарствено писмо. "След огромната тревога, че оставаме без покрив, вече смело гледам в бъдещето благодарение на добрите хора, отзовали се на зова за помощ. Сърдечно благодаря на всички, които отделяте от своите средства за нашия бъдещ дом, които не пестите време, сили и думи, за да ни подкрепяте морално и материално. До края на живота си ще повтарям: БЛАГОДАРЯ!

Всеки жест ме трогва до сълзи, а концертът в РДТ, организиран от десетокласниците от ГПЧЕ, ме окрили и даде сили да продължа напред. До този момент не вярвах, че има толкова състрадателни, човеколюбиви и добри деца. Поклон пред вас!", написа жената, върнала вярата си в доброто след трагедията.

Благотворително дрифт и офроуд шоу пък организираха младежите от Мотоклуб Смолян и добавиха към сметката на семейството близо 2200 лв. Преди това, буквално дни след пожара, самодейците към читалището и кметството в Момчиловци организираха пролетен концерт и го посветиха на надеждата за нов дом на фамилията.
Близо 18 хил. лв са събраните средства по дарителската сметка на семейството, пари постъпват от САЩ, Гърция и цяла България. Община Смолян също се включва с помощ от строителни материали, дограма за бъдещия дом са дарили групата общински съветници от местната коалиция КРОС.

Предстои събарянето на каменните останки от опожарените зидове и построяването на къща по типов проект. За известно време семейството живя при сестрата на Роска, докато с помощта на местните хора се ремонтира, оборудва и почисти домът на приятелка, която от години живее в Италия. Сега фамилията вече е настанена и има условия да живее там до построяването на новата къща.

Роска е завършила музикална педагогика, но е работила всичко, което се налага, за да отгледа и изучи двете си деца, които и до днес й помагат. Освен за дом жената мечтае отново да стане приемен родител, тъй като след пожара момченцето, за което се грижи повече от 3 години, е преместено. Дни след трагедията тя разказа пред "Стандарт", че раздялата с детето била по-драматична и трудна за нея дори от загубата на дома й.

Благотворителните акции в помощ на семейството продължават, кутии за дарения има на много места в селото, както и в Смолян, а всеки желаещ да подкрепи благородната кауза за нов дом, за който са необходими около 50 хиляди лева, можеда дари средства по сметката на името на Роска.

BIC: SOMBBGSF
IBAN: BG02SOMB91301060320901
Общинска банка
Роска Николова Георгиева

Малката Ива се прибра у дома за празниците

7-месечната Ива бе изписана вчера от болница "Лозенец" и се прибра у дома си в Банско. Е, само за великденските празници, но и това е страхотна новина не само за родителите й, но и за всички банскалии, които събраха средства за лечението й. "Лекарство, произведено от американска фирма, бе доставено и вече три пъти се влива на дъщеричката ни. Има коренна промяна в детето, то се усмихва, храни се добре. Другата седмица ще се върнем в болницата за ново вливане, сега се прави всяка седмица, но по-нататък ще започнем да го правим през седмица", каза за "Стандарт" бащата Иво Баряков, който е фармацевт. Той и съпругата му Димитрина Даскалова стискат палци дъщеричката им да продължи да се възстановява и подобрява. Надеждата на родителите й е жива. "Вярваме, че Ивка ще порасне и ще се гордеем с нея", споделят те.

Това ще стане благодарение на уникална операция, извършена от български специалисти, на куража, силата и волята на нейните майка и баща, на съпричастността на хиляди хора. Каузата за спасяването на болното момиченце обедини не само жителите в родния й град Банско, но и Гоце Делчев, Благоевград, София. През февруари на бебето бе извършена трансплантация на черен дроб. Операцията направи професор Любомир Спасова, донор стана майката. Хирургичната интервенция спаси живота на малката Ива и й даде шанс за втори живот. Момиченцето е с генетично заболяване - не произвежда жизненоважен ензим. Страда от изключително рядка болест, т. нар. болест на Уолман. За лечението се налага ензимна терапия, която е много скъпа и непосилна за младото семейство. Само по този начин няма да се стигне до нова операция и ново присаждане на черен дроб.

Още от раждането малката Ива и нейното семейство се борят за всяка глътка въздух на детето. Майката Димитрина е убедена, че Ива живее втори живот само защото е оперирана от български лекари. Нито за миг не се поколебала да даде част от черния си дроб на детето. Битката за живота на Ива обаче продължава.

Кампания "Великден за Криси" в Благоевград

230 козунака ще дари на Домашен социален патронаж един от дългогодишните партньори на община Благоевград - голяма търговска верига с обект край града. В навечерието на големия християнски празник - Възкресение Христово, фирмата и общината ще направят благороден жест към потребителите на патронажа. Посланието, което отправят, е да бъдем по-добри и човечни.

Тази година цялата великденската програма в Благоевград е посветена на благотворителна кауза под мотото "Великден за Криси". По време на всички инициативи се поставя кутия за дарения в подкрепа на Кристиян Гусийски, на 1 година. Кутии има и на някои обществени места в града. Детето е с диагноза детска церебрална парализа. След дълго време търсене на най-доброто за Криси родителите на момчето стигат до информацията за болница в Китай, в която се лекуват много деца от цял свят. След като изпращат документите и специалистите в Китай се запознават със случая, той получава покана за лечение. Мечтата на семейството е някой ден рожбата им да може да тича и да се радва на безгрижно детство. За тази цел се нуждае от 30 000 лева, за да замине за Китай и да започне първият курс на лечение от общо четирите, които трябва да му се направят. Всички събрани средства ще бъдат дарени и преведени по сметката на Криси.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА В БАНКА ДСК: BG93STSA93000023160852 - в лева BG17STSA93000023160959 - в евро
BIC: STSABGSF - Титуляр: Кристиян Малинов Гусийски

Деца прославят училището, което се нуждае от нови инструменти

Пореден успех пожънаха възпитаниците на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. На националния танцов шампионат "Утринна звезда" по повод 29 април - Международен ден на танца, русенските ученици спечелиха редица отличия. Малките балерини впечатлиха с красиви и прецизно изпълнени танци, оригинални костюми и сценично поведение, с което отново прославиха своето училище. Близо 18 хил. лв. вече са постъпили по сметката на благотворителна инициатива "Талант без граници". В рамките на кампанията "Възкреси доброто" на в. "Стандарт" разказахме за мисията, която цели да се съберат необходимите средства за обновяване на музикалните инструменти на талантливите деца от крайдунавския град. Общо са необходими 160 хил. евро, за да се осигурят по-добри условия за творчество на младите музиканти и техните учители в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов". Кампанията достигна до сърцата на много добри хора не само у нас, но и извън пределите на страната. Много от постъпващите средства са именно от бележити музиканти, учили в Русе.

"Магазинче за надежда" отвори врати в Разград

Постоянен благотворителен базар, който ще събира заедно дарители и ще предлага за разпродажба подарените от тях вещи, отвори врати в Разград. Магазинчето за надежда ще е място, в което млади хора, отдадени на благотворителността, ще организират събития в полза на болни и страдащи деца и възрастни.

Стопанин на новата територия, посветена на доброто, е 24-годишната Полина Иванова, председател на сдружението "Да бъдем хора", известно с проведените досега 10 благотворителни кампании в полза на болни деца.

Още в деня на откриването организаторите съобщиха, че в момента набират средства в помощ на 10-годишния Кристиян Светлозаров, който е загубил слуха си в резултат на лекарска грешка и му предстои повторно лечение.

На церемонията по откриването на нетрадиционното магазинче присъстваха депутатът от ГЕРБ Михаил Тодоров, кметът на Разград доктор Валентин Василев, много приятели на Полина и колегите й, участвали в инициативите на сдружението "Да бъдем хора" през последните две години.

Семейството на Явор разчита на милосърдие

Дали 8-годишният Явор ще може да проходи сам - много зависи от милосърдието на хората. Момченцето има здрав брат близнак Ясен, който тази година е първокласник и се справя добре. Но още от раждането си Явор е сполетян от тежка съдба. Бебетата се родили преждевременно и били сложени в кувьоз. С Ясен всичко било наред още от първите му мигове, но Явор бил с по-особено поведение и трудно дишал. Лекарите посъветвали родителите да се откажат от него. Мама Катя и татко Венцислав обаче не искали и да чуят. Грижите за него поема д-р Кръстев от неврохирургията в ""Пирогов". Детето е преживяло 24 операции, а за скъпоструващото лечение семейството не е плащало. Наскоро беше в клиника в сръбския град Чуприя за фибротомия, направена от руски специалист. Избрали го заради по-ниската цена. Явор е с хидроцефалия и детска церебрална парализа и напредва в развитието си бавно. Той е контактен, разговаря, повтаря каквото му казват другите. Обича да прави нещо с ръцете си. Помагат му специалисти от центрове за рехабилитация в Перник и София. Семейството не пести сили и средства, за да му осигури колкото е възможно по-нормален живот. Физиотерапията и работата с психолог обаче струва не малко средства, които не са по силите на родителите и техните близки. Доскоро майката получаваше възнаграждение като личен асистент на детето, но с приключването на проекта в края на февруари договорът й е прекратен. Семейството е получавало подкрепа от Българската Коледа с по близо 1000 лева четири пъти. Тази година около Коледа по инициатива на детската градина ОДЗ 11 "Знаме на мира" в Перник, където Явор е записан като възпитаник и ходи, когато там идва ресурсен учител, беше организиран голям благотворителен базар. Събраните средства бяха за неговата рехабилитация.

Ако и вие искате да помогнете:
Банката е ОББ
ЯВОР ВЕНЦИСЛАВОВ ГЕНЧОВ
IBAN: BG 54 UBBS 8002 1014122840 BGN

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай