Романьола отлетя при Евтим Евтимов

Романьола има много награди, а творбите й са превеждани на 10 езика

Романьола отлетя при Евтим Евтимов | StandartNews.com

Романьола Мирославова днес отлетя при Евтим Евтимов. Великолепната поетеса, писателка, драматург и най-вече муза на великия лирик, почина две седмици след него - след дълго и изтощителна битка с гадна болест. Може би авторът на някои от най-изключителните любовни стихове в националната литература побърза да напусне грешния ни свят преди своята Романьола - той сякаш не можеше да приеме и да се помири с мисълта, че ще трябва да погребе 20 години по-младата от него владетелка на сърцето и душата му. Всички знаят, че на Романьола са посветени много от шедьоврите на Евтим.

"Отиде си прекрасен човек и творец, вдъхновение и спътник в живота и творчеството на Евтим Евтимов. Поклон пред паметта й! Сбогуването с нея беше мъчително. Тя ни благослови и ни предаде ръкописите на последните си две книги - роман и стихосбирка със заглавие "Смъртта на щуреца". Сбогом, Руми!", написа във Фейсбук издателят й и близък семеен приятел Пламен Тотев от издателска къща "Персей".

Романьола е родена на 24 януари 1953 г. във Враца. Автор е на повече от 20 книги, сред които стихосбирките "Въздишки от вулкан", "Час преди залеза" и спечелилата конкурс на Министерство на културата "Гарванов писък", романът "Плашилото", сборници с разкази и пиеси. За "Подарък за Дядо Коледа" е отличена с наградата на Съюза на писателите за детска литература. Има серия от призове за стиховете - в България и Италия. Преди 5 години тя създаде авторитетния международен поетичен конкурс "Лирични гласове", лауреати на който станаха Маргарита Петкова, Ана Александрова, Евстати Бурнаски, Петя Стефанова и Николай Дялков. Превеждана е на руски, македонски, украински, белоруски, английски, немски, сърбохърватски, испански и италиански. По нейни стихове са създадени и много песни. Тази година предстои да излезе сборникът й с разкази "Дъжд през септември". Забележителна е съвместната книга на Романьола Мирославова и Евтим Евтимов "Младо вино" - любовен диалог, изпълнен с много нежност и истинска обич. Поклонението е днес от 14 часа в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай