Ремонти бавят пътя за морето

Ремонти бавят пътя за морето | StandartNews.com

Инвестират 100 млн. лв. в малките шосета

Тежки ремонти на тунели и виадукти ще бавят пътя за морето и през това лято. Обновяването на инфраструктурни съоръжения по магистрала "Хемус" ще затрудни шофьорите между София и Варна. Затова и всички водачи е нужно да си предвидят повече време за път от обичайното, въпреки че ремонтите ще засегнат малко километри от трасето. Очаква се критичните точки, на които ще се образуват тапи, да са тунелът "Витиня" и виадуктът "Елешница". В тях заради ремонтните дейности движението ще бъде ограничено в едното платно и ще двупосочно. Така още на първите 15 километра от София към Варна водачите ще трябва да отбиват в обновеното през миналата година платно към София. Ремонтите ще продължат почти до края на годината, а участъкът със затруднено движение е с дължина от 2 километра.

Ще се ремонтират и тунелите "Витиня" и "Ечемишка". Започва и възстановяването на виадукта при 41-ви километър на магистралата, между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол". По аутобана се работи и в района на Ябланица и при влизане във Велико Търново от Варна. През това лято магистрала "Тракия" ще се ремонтира само мост над река Стряма в Пловдивско. Днес започва и ремонтът на осветлението и светофарите в тунела "Траянови врата" от магистрала "Тракия" в тръбата за Бургас. Той ще продължи обаче само няколко дни и през деня на 25 и 26 май ще се ограничава движението в аварийната и изпреварващата лента.

Така въпреки тапите по аутобаните към морето, през това лято ремонтите по основните шосета ще са значително по-малко, отколкото през предходното.

В същото време кабинетът вече е отпуснал над 100 млн. лв. за обновяване на малки шосета - пътища първи, втори и трети клас. Сред основните големи ремонти е този на пътя между столицата и Видин. С 19 млн. лв. ще се обновят 43 км от трасето. Със средствата ще бъдат поправени два участъка - за 13 млн. лв. пътят Видин-Димово и за още 6 млн. лв. - 8-километровият участък при изхода на Враца. С други 8 млн. лв. се ремонтират 22 км от първокласния път Димово-Бела-Скомля-Медовница.
Още тази година започва и рехабилитацията на пътищата в Разград, областта с пътищата в най-лошо състояние. Ще бъдат ремонтирани и няколко важни пътни направления в Плевен, Ловеч и Велико Търново. Почти 13 млн. лв. ще отидат за ремонт на 40 км пътища в област Хасково.

Общо през тази година ще бъдат ремонтирани 282 км републикански пътища, като по-голямата част от тях са в Северна България.

Освен със средства от бюджета ще се ремонтират и пътища с пари от Европа. В началото на месеца бяха одобрени първите 14 проектни предложения за обновяване на шосета с финансиране по ОП "Региони в растеж". Проектите са на стойност 180 млн. лв. С парите ще се рехабилитират пътища 2-ри и 3-ти клас в областите Варна, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, София и Стара Загора. Общата дължина на отсечките, които ще бъдат обновени, е 248 км.

Карта показва тапите в страната

Интерактивна карта, която показва тапите в страната в реално време, може да разгледа всеки шофьор на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура". Безплатното мобилно приложение Лима, може да бъде изтеглено и като апликация на смартфон или таблет. Така веднага получавате информация за това къде текат ремонтни дейности, затворени са платна или цели участъци, станали са катастрофи, които затрудняват движението. Картата показва и срока, до който ще важат ограниченията или причината за затваряне на пътища. Така например, ако посочите иконата със символ "ремонтни дейности" върху град Велико Търново, разбирате, че три километра от трасето на магистрала "Хемус" между Варна и София са затворени заради ремонтни дейности, които ще продължат още 73 дни. Затова и водачите трябва да минат по обходния маршрут. Показани са ремонтите на трасетата Димово-Монтана, Берковица-Комарево, Рудозем-Смилян, Асеновград-Смолян, Кормянско - Малки Вършец, Севлиево-Велико Търново, Гурково-Николаево. Пътят Русе-Разград пък е ограничен за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона.

Кръпят асфалта към Ахелой до 30 юни

Ремонтни дейности текат в момента по пътя Миролюбово-Каблешково-Ахелой. Запълването на дупки по асфалта трябва да приключи най-късно до 30 юни. На местата, където се извършват ремонти, зоните са обезопасени, заради което автомобилите се движат с намалена скорост. Още на няколко места текат ремонти край морето. Сред тях е и малка отсечка по пътя Обзор-Слънчев бряг. Между 170 до 195-ия км в момента се извършват кърпежи на асфалта. Крайният срок за приключване на ремонтите там изтича на 27 май.

Детелина отпушва Северната тангента

Възстановят кръговото кръстовище на Околовръстното с ул. "Васил Левски"

Как да сложат край на тапите по Северната тангента умуват Столична община и Агенция Пътна инфраструктура. Освен че новият път е без изход, по него се образуват огромни задръствания. Няма отбивки, които трябва да го свързват с града. Една от идеите, заложени при проектирането на трасето, е да облекчи трафика от и към северните квартали на София, обясни общинският съветник от "Патриоти за София" Карлос Контрера пред "Стандарт". Проблемът с отчужденията е една от причините хората от "Илиянци", Бенковски, Требич и Нови Искър да нямат връзка с него. Бави се изграждането на локалните платна на бул. "Рожен". "Преди три години оценките на имотите бяха занижени. Мереше се с различен аршин. Един собственик получи от държавата 30 лв. на квадратен метър, друг - 80 ст. Стигна се до дела, протести и жалби в Страсбург", каза общинарят. "В момента по тангентата има изградени съоръжения за пресичане, но няма градска инфраструктура, която да води до тях", подчерта Контрера. От четири обекта, които трябва да осигурят транспортните функции само един функционира- Чепинското шосе. "Затова се образуват огромни тапи от северните райони на влизане и излизане от града", каза общинският съветник. Според него едно от решенията е да се направи разширение на бул. "Илиянско шосе". Това може да се случи до края на годината. От Столична община уточниха, че връзката на бул. "Илиянско шосе" със Северната скоростна тангента е предвидена с пътен възел тип "детелина". Пътната агенция пък е поела ангажимент двата остри завоя по бул. "Рожен", които са по 90 градуса, да бъдат оправени, за да се осигури по-голяма пропускливост на временната връзка.

В северната посока, където е разклонът за село Мрамор, АПИ е обещала в рамките на два месеца да се освободи и отпуши движението.

За да облекчи движението между кварталите "Илиянци" и Требич при Северна скоростна тангента до края на май ще се възстанови кръговото кръстовище на околовръстния път с ул. "Васил Левски", пътя за село Мрамор, който в момента е затворен заради изграждане на конструкцията за бъдещия надлез. По този начин ще се даде още една връзка към София и ще се разтовари движението по бул. "Рожен".

Влага руши конструкцията

Отводняването също е проблем на новия път, каза още Карлос Контрера. Около площите край Северната тангента се събира вода, което създава риск за конструкцията. Освен това, наводнените зони близо до кварталите крият рискове за здравето на хората. Трябва спешно да се търси техническо решение.

Фандъкова помоли за търпение

Жителите на "Илиянци", Бенковски, Требич и Нови Искър се вдигнаха на протест, защото нямат връзка със Северната тангента. В отговор столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че се прави всичко възможно, за да се реши проблемът максимално бързо. Според нея обаче това не може да стане с магическа пръчка. "Ако трябва да бъдем честни, този проблем е бил и преди. Там беше едно тясно шосе, по което минаваха тирове, коли, всичко, гражданите, включително и тези, които днес протестират", каза Фандъкова преди няколко дни и помоли за търпение.

Нови промени заради метрото

Нови промени в организацията на движение в София от утре заради строителството на метростанция 14. За 8 дни ще бъде спряно трамвайното движение през кръстовище бул. "Цар Борис III" и бул. "Гоце Делчев" по маршрута на трамвайни линии №№ 4 и 5, съобщиха от Столична община.

Трамвай №4 ще се движи от кв. "Орландовци" по маршрута си до бул. "Христо Ботев", надясно по бул. "Христо Ботев", наляво през площад "Възраждане", надясно по бул. "Христо Ботев" и наляво по ул. "Алабин" по маршрута до кв. "Орландовци". Трамвай №5 ще се движи от трамвайно ухо "Бъкстон" до кв. "Княжево".

От Столична община съобщиха още, че ще бъде закрита зоната за платено паркиране в локалното платно на бул. "Македония" в участъка и в посоката от площад "Руски паметник" до бул. "Христо Ботев".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай