Радев напомни на Израел за спасените евреи

Радев напомни на Израел за спасените евреи  | StandartNews.com

През 1943 г. българите спасиха своите сънародници евреи, но всъщност спасиха и себе си, спасяваха своето кътче от цивилизацията, спасиха достойнството си, отстояха и достойнството на Европа, заяви президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Израел, в изказването си пред Шестия глобален форум за борба с антисемитизма.

Радев припомни, че в защита на българските евреи тогава са се обединили Православната църква, водещи политици и интелектуалци и че нито един евреин гражданин на България не е бил депортиран в лагерите на смъртта. Този светъл бунт на нашия народ срещу овладялото цяла Европа мракобесие си обясняваме не само с куража на праведните, но и с живия спомен за османското владичество, коментира държавният глава. Според него опита от безправието е една от причините расовите теории да се разбият в непоклатимата човещина на тогавашните българи.
Радев посочи, че ужасът на холокоста вече е история, но сянката на антисемитизма и омразата продължава да бъде заплаха за нашите общества.

Според него една от причините за упорития вирус на антисемитизма е интелектуалната и социална изостаналост. Антисемитизмът и другите форми на ксенофобия дават лесни обяснения на лични и групови фрустрации. В нашия все по-поляризиран свят антисемитизмът се вкоренява в социално ощетените слоеве, посочи президентът. Затова си струва да помислим как да изцелим социалната дисхармония, която улеснява проповедниците на антисемитизма, отбеляза Радев.

Той смята също, че за да профилактираме вируса на антисемитизма и всяка друга форма на ксенофобия, е необходима и изострена чувствителност към болката.

Преди това президентът поднесе венец и пред гробовете на жертвите на кораба "Салвадор", с който над 300 евреи потегля от Варна, но претърпява корабокрушение. Спасени са 119 души, останалите загиват.

Случаят с платнохода "Салвадор" е пример за вечния стремеж на хората към своята родина и надеждата, заяви Румен Радев на церемонията. Днес не само почитаме паметта на загиналите в това корабокрушение, но и почитаме стремежа на всички евреи да достигнат до своята обетована земя, стремежа към надеждата и свободата, почитаме помощта и защитата, която те намериха в лицето на българския народ в онези тежки времена, посочи президентът.

Изи Алмог от дружеството "Салвадор" благодари за присъствието на президента и посочи, че то е доказателство, че българите са били и остават участници в съдбата на българските евреи. Той разказа свои спомени как като дете заедно със семейството си са били принудени да напуснат София и да отидат в провинцията и с умиление обясни за хазяите, които са ги приютявали в домовете си. Съдбата на България и българите е била и винаги ще остане в нашето сърце, заяви Алмог.

На церемонията присъства и над 90-годишната Режина Канети, една от спасените от кораба, която също поднесе венец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай