Проверяват дали собствениците на кучета са им поставили микрочип

Проверяват дали собствениците на кучета са им поставили микрочип | StandartNews.com

От Столичния инспекторат започнаха внезапни проверки на собствениците на домашни кучета за това дали са спазили законовото изискване за поставянето на микрочип на животното. Изискването е записано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и се отнася за кучетата, които са над 4 месеца.

Ако собствениците не са изпълнили изискването, те подлежат на сериозна глоба. Всеки собственик трябва да регистрира кучето си в данъчната служба по местоживеене, а също така и да плаща такса за притежаването му. Размерът на таксата се определя от съответната Община.

Д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор в Столичния инспекторат, каза пред БНР, че проверките се правят по график и се извършват в междублокови пространства, градинки, паркове и по жалби и сигнали на граждани.

"Поставянето на микрочипа е задължително и глобата при нарушение е от 50 до 500 лева. Има случаи на поставени микрочипове, но на нерегистрирани кучета. Ветеринарят, който поставя чипа, е длъжен в срок от 1 месец да подаде тази информация до Областна дирекция по безопасност на храните и в съответната Община, в която практикува. Собствениците на домашни любимци, след като ги регистрират, е необходимо да ги декларират в „Местни данъци и такси" на съответната община", коментира Пърлев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай