15:05 ч.

10.08.18

2 мин.

0

9

0

Протестиращите майки недоволни от групата изготвяща закона за хората с увреждания

от редактори |

Протестиращите майки недоволни от групата изготвяща закона за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС архив


Проектът на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания, не удовлетворява протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова. "Не можем да застанем зад законопроект, който е дискриминационен и ощетява много хора. Той няма да заработи от януари, защото в допълнителните разпоредби ясно се казва, че ще има шест месеца от обнародването, ще има и още шест месец за методиката. Това означава, че много хора ще останат и без лична помощ и без финансова подкрепа", обясни пред журналисти на влизане днес в Министерството на труда и социалната политика една от протестиращите майки.


Тя допълни, че протестиращите майки на деца с увреждания влизат изключително разочаровани както от действията на социалния министър, така и от всички национално представителни организации, които подкрепят този закон. Майките не разбират какво точно национално представителните организации подкрепят, защото, освен финансовата подкрепа от 20 лева, която щели да вземат хората с увреждания, в него не се предлагали никакви конкретни реформи.


Протестиращите майки поискаха незабавно оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.


Омбудсманът Мая Манолова заяви, че не вижда никаква реформа в предложения законопроект. Според нея индивидуалния подход и индивидуалната оценка имали само пожелателен характер, докато препоръките нямат задължителен характер. По думите й личната помощ е само маркирана с едно изречение и не се дават гаранции, че тя ще бъде предоставена. Освен това, в предлагания законопроект, не се променят политиките по отношение на помощните средства и медицинските изделия, добави Манолова.


Според омбудсмана, освен допълнителната финансова подкрепа, която е в малко по-голям размер, в този законопроект нямало нищо друго. "Те имат нужда от тази финансова подкрепа, но те имат нужда и от подкрепа да живеят нормално", изтъкна Манолова. Тя бе категорична, че хората с увреждания не искат милостиня и допълни, че няма да подкрепи законопроекта в този му вид.


Протестиращите майки и омбудсманът Мая Манолова възразиха и срещу това, че късно снощи около 22.00 часа им е бил предоставен последният вариант на законопроекта.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

BarakBaghdadi · 19:21 · 11.08.2018
Физически инвлиди молят за помощ умствени инвалиди, реалността в България днес. За нивото на една държава може да се съди по отношението към хората в неравностойно положение, а нашето ниво като на африканска държава.
Shopeto · 08:59 · 11.08.2018
Хора, това се нарича солидарнос: обществото помага на по-слабите. Нали това е смисълът на цивилизацията ни, че не е като в джунглата, където слабите и болни ги изяждат първи. Оссвен това не забравяйте, че на всеки може да му се случи нещо лошо и да му потрябва помощ, никой не е застрахован срещу това.
Потребител · 05:30 · 11.08.2018
Проблeма в БГ нe са инвалидитe проблeма e чe 90 % от здравитe са изроди
Потребител · 18:51 · 10.08.2018
само коментари на софийски бай-ганьовци- ДАНО ДА СТАНЕТЕ ИНВАЛИДИ ВСИЧКИ- ОТ СЪРЦЕ
Потребител · 18:52 · 10.08.2018
@Потребител И ФИЗИЧЕСКИ, НЕ САМО УМСТВЕНО
Потребител · 15:55 · 10.08.2018
Защо здравите и работещи хора трябва да са дискриминирани спрямо "хората в неравностойно положение"? Ако и ние излезем на палатки пред НС и искаме да получаваме за труда си колкото инвалидите по 900 лв. минимален чист доход, какво ще стане????
Потребител · 15:48 · 10.08.2018
Също като гейовете - искат повече внимание, грижи и предимство при постъпване на работа!
Потребител · 15:37 · 10.08.2018
Тези "патки" са вербувате от БСП чрез Мая Манолова и ще УВЪРТАТ БЕЗКОНЕЧНО и ще поставят НЕЯСНИ и НЕВЪЗМОЖНИ ИСКАНИЯ!
Потребител · 15:43 · 10.08.2018
@Потребител Освен повече пари, тези искат някой да ги дондурка, защото имат деца-инвалиди, в същото време те да хойкат свободно и да се перчат по курортите!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент