21:55 ч.

07.03.18

2 мин.

0

5

0
Протести с платен превоз са бумеранг

Пред Министерски съвет вчера се проведоха протести, които понапълниха площада. Някои ги нарекоха хибридни заради различията между участниците. Първото нещо, което трябва да се каже за тези протести обаче е, че те нямат автентичен характер. Видя се, че в голямата си част хората бяха докарани с автобуси от провинцията като организацията беше дело на БСП. Социалистическата партия се опитва да използва темата за тока, за сделката за ЧЕЗ, защото си дава ясна сметка, че българите разбират много добре, когато им се говори по въпроси, които ще се отразят на джоба им – увеличаване цената на водата, тока и т.н.


В някаква степен е нормално опозицията да се възползва от това. Може би БСП се опитват да събудят в обществото аналогия с протестите през 2013 г.


Но между това, което наблюдавахме в сряда и шествията от 2013 г. няма как да търсим аналогия. Трябва да припомним, че към момента не се коментира повишаване цената на тока. Така че


заиграването със страховете на хората


в тази насока може да доведе до трупане на някакъв политически капитал, но в същото време това носи и много негативи. Проблемът за БСП е, че в този случай не е опозиция, която предлага качествена промяна в контекста на политики и аргументи, а борави с езика на популизма.


Не казвам, че не е нормално Корнелия Нинова и партията й да търсят различни алтернативни начини да показва своята опозиционна роля.


Трябва да имаме предвид обаче, че това създава едно друго усещане – а именно, че БСП не може да бъде опозиция през аргументи, през ясни критики към определени политики, а по-скоро се опитва да стъпи на платформата с викане „Мафия", „Долу правителството" и такъв тип лозунги.


От друга страна БСП се опитва да яхне един еклектичен протест, обединяващ недоволство едновременно срещу Истанбулската конвенция, ЧЕЗ и т.н.


Трябва да се отбележи, че протестът срещу Истанбулската конвенция идва в деня, в който Министерския съвет я изтегля и тя вече не стои на дневен ред за ратификация в парламента.


Безспорно е добре опозицията да бъде силна, за


да може да коригира грешките на управляващите


Всяко правителство има нужда от силна опозиция, а българското общество печели, ако има такава. Ще следим социологическите данни и ще видим дали по един или друг начин тези протести ще имат някакъв ефект. Това, което по-скоро мога да кажа като анализатор, е, че те няма да се отразят върху нагласите на електората.


Причината вече я обявих: тук не говорим за някакви автентични протести, в които хората спонтанно се включват и излизат по улиците.


А за събрани и докарани с автобуси за целта групи. Азбучна истина е, че всяко усещане за режисиране на протести по-скоро води до негативи.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:41 · 08.03.2018
Леле Еве, само да те хванааа, таката задна ще ти праснааа..
Потребител · 18:10 · 08.03.2018
Комуниститe и всички подобни нeму политичeски утрeпки,вкупом на вагони и към Сибирскитe нeобятни блата!
Тази болшeвишка зараза e отровна,като Антракс,бързо и мълнионостно сe разпостранява и нe ти дава никакъв шанс,започваш да потъваш в блатото бeзвъзвратно и завинаги!
Потребител · 13:08 · 08.03.2018
Протеста беше рехав и безидеен. По йоло-дененски начин всички не знаеха какво искат, но го искаха СЕГА!
Потребител · 13:15 · 08.03.2018
@Потребител ДС-агент Велизар ЕнчеФ какво искаше на този протест???? Вчера площада се превърна в политическо сметище.... всички изхвърлени от народа бяха там!
Потребител · 14:32 · 08.03.2018
@Потребител Никога народа не е изхвърлял някой! Всичко ще дойде на мястото си.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент