Префасонират площад "Славейков" и "Графа"

Префасонират площад "Славейков" и "Графа" | StandartNews.com

Най-много 20 павилиона за книги ще останат на мястото на най-голямата книжарница на открито в София - емблематичния пл. "Славейков". Бройката им ще се избере с тръжна процедура, съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков. "Категорично палета и кашони няма да има. Времето за продаване на книги от площада е отдавна изтекло", заяви арх. Здравков.

Големият ремонт на зоната "Граф Игнатиев" – "Шишман" – "6 септември" в центъра на столицата започва в средата на година. След него пазарът пред църквата "Св. Седмочисленици" ще изчезне.

Пространството около пл. "Св. Неделя" ще бъде свързано с комплекса "Антична Сердика" като новият му облик ще е резултат от международен конкурс за проект.

Новата пешеходна зона между ул. "Алабин" и бул. "Стамболийски" ще върже пешеходната "Витоша" в площадното пространство на "Св. Неделя". "След това връзката ще продължи към Ларгото и за ул. "Съборна" ще намерим начин да я свържем пешеходно с Градската градина", каза архитектът. Той съобщи, че започва освобождаване на единия тротоар на "Съборна" от паркирали коли, а крайната цел е да се затвори изцяло за коли.

Пространството около Централна гара също ще претърпи промени. "Имаме огромни търговски площи, които не могат да намерят наемател. Мястото има удобни транспортни връзки – трамвай, тролей, влак, метро, само самолет няма. Тук хубавото е бившата автогара и мислим да направим конкурс за концепция за развитие на пространството", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай