Правнук на Ботев четник подари книги на Цветанов

Вървейки по стъпките на героя, получаваме един урок по родолюбие, каза председателят на ПГ на ГЕРБ

Правнук на Ботев четник подари книги на Цветанов | StandartNews.com

Две 60-годишни книги със съчинения на великия Христо Ботев подари на правнукът на Ботевия четник Поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това стана вчера на връх Околчица, където се състоя всенародното поклонение пред паметта на героите, дали живота си за България.
Името на Поп Сава Катрафилов е изписано на седмо място след това на Христо Ботев в криптата на Околчица. Поводът за подаръка на Атанас Катрафилов е фактът, че за 11-та поредна година на 2 юни Цветан Цветанов повежда похода по стъпките на Христо Ботев и неговите четници от с. Паволче до Околчица.
„Изключително важно е хора като вас да дават пример на младите - бъдещето на България, как се пази и почита паметта на великите българи като Христо Ботев", посочи правнукът на Поп Сава Катрафилов.
Групата от 350 души, водена от Цветан Цветанов тръгна рано сутринта вчера от с. Паволче. В нея се включи и председателят на НС Цвета Караянчева, която е патрон на инициативите в годината на Ботев. От ГЕРБ – Враца бяха осигурили тениски с лика на големия революционер за всички участници в инициативата. На върха те се присъединиха към походниците, които преди близо седмица тръгнаха „По стъпките на Ботевата чета". Сред тях са и 100 ученици от Велико Търново, които преминаха по 120-километровата алея на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица, благодарение на финансовата помощ на председателя на ПГ на ГЕРБ. Цветанов за четвърта поредна година помага на младежите от избирателния си район да участват в патриотичната инициатива.
Кметът на Паволче Емил Василев връчи на Цветан Цветанов знаме с девиза на българските въстаници „Свобода или смърт". „Носете го с гордост и нека то предвожда колоната, тръгнала по стъпките на Ботевото безсмъртие към легендарния връх „Околчица", каза Емил Василев.
На върха хиляди българи от цялата страна се поклониха пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. В 72-я Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета" се включиха 1300 души.
Вървейки по стъпките на Ботев и четниците му, ние получаваме един урок по родолюбие. Щастлив съм, че има толкова много млади хора тук. Това означава, че заветът на нашите предци, дали живота си за свободата на родината, е съхранен и ще се предаде на идните поколения. Поклон пред подвига на героите, каза на Околчица Цветан Цветанов. В знак на преклонение пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България, на паметника на връх „Околчица" бяха поднесени венци и цветя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай