Пожарът, който гори край Карлово, е овладян

Пожарът, който гори край Карлово, е овладян | StandartNews.com

Овладян е пожарът край Карлово, съобщи за БТА заместник-кметът Антон Минев. Все още екипите са на мястото - охраняват терена и дежурят за възникването на тлеещи огнища.

Пожарът бе низов като са горели предимно борови иглички и ниски храсти за добро дърветата не са засегнати. Заради труднодостъпния и пресечен терен екипите са гасили на ръка. На терен са били 70-80 човека - екипи на пожарната, на служители на Горско стопанство - Карлово, Военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово , както и специализираният модул за наземно гасене на пожари от Пловдив.

Комисар Тошко Бързилов, началник на „Национален оперативен център" на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" обясни пред агенция Фокус, че на място с огъня се борят пожарникари, служители на горски стопанства и военнослужещи от модулното формирование на армията.

„Работи се за пълното му ограничаване. На този етап няма опасност да се развие. Няма опасност и за населението", заяви комисар Бързилов. По думите му гасенето на огъня може да отнеме няколко часа, защото територията е голяма, а теренът - пресечен. „Най-лошото е, че няма как да качим вода", каза още комисар Бързилов и добави, че защото местността е трудно достъпна и пожарни автомобили не могат да стигнат до там.

Групата ни успя да ограничи разпространението на огъня, каза от своя страна и директорът на Държавното лесничейство Златьо Кличев. "Ограден е пожарът, хората пазят, но няколко дена ще е борбата", каза Кличев.

Според него потушаването на пожара ще отнеме няколко дни. Кличев каза, че площта на обхванатия и огън район е към 80 декара, а не 40 декара, както бе съобщено по-рано.

Оперативен щаб ръководи овладяването на огъня в гората над Карлово, където от снощи бушува пожар, каза за БНР кметът на града Емил Кабаиванов. Поискано е съдействие от сухопътните войски в града, ако се наложи да се включат още хора в овладяването на огъня. Теренът е изключително труден за достъп, а духащият западен вятър усложнява обстановката, обясни Кабаиванов.

„40 човека правеха просеки, за да ограничат пожара. Днес от 7 часа сутринта те са отново на място. Днес ще се работи здраво, за да може пожарът да бъде окончателно ограничен и потушен. Дано само вятърът да не се засили. Засега за града няма опасност. Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации. Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или пък, не дай си боже, да бъдат засегнати имоти", обясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай