Постигнато е съгласие по новото законодателство за хората с увреждания

Постигнато е съгласие по новото законодателство за хората с увреждания | StandartNews.com

Преговарящите са постигнали съгласие по новото законодателство за хората с увреждания, стана ясно от думите на част от протестиращите и омбудсмана Мая Манолова, предаде БНТ.

Те заявиха, че имат обещания да получат подкрепа в следващата редакция на този законопроект за някои от исканията си, а именно за отделен закон за личната помощ, задължителен характер на индивидуалната оценка на потребностите на всеки човек с увреждане и създаване на нов орган за хората с увреждания.

Цял ден продължава обсъждането на новото законодателство за хората с увреждания. В него участваха представителите на хората с увреждания и социалният министър Бисер Петков. Протестиращите майки на деца с увреждания заявиха, че са подведени и в текстовете не присъстват техни основни искания.

„Изложихме ясно и разбираемо нашите искания за индивидуална оценка на потребностите на всеки човек с увреждане, задължителен характер на решението по тази оценка, закон за личната помощ. Помощните средства и медицинските изделия от 1 януари 2020 г. да се предоставят на хората с увреждания вместо лимитирани средства, да преминат към Министерство на здравеопазването", каза Манолова.

Омбудсманът и протестиращите майки очакват да видят в поредната редакция на законопроекта, там да бъде изготвен до 3 месеца стандарт за помощните средства. Новата редакция трябва да бъде готова до понеделник вечерта, а протестиращите не се отказват от искането си за оставка на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, който не пожела да коментира тяхното искане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай