Поклонението пред Левски обедини политиците /ОБНОВЕНА/

Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма, заяви президентът Румен Радев

Поклонението пред Левски обедини политиците /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Десетки граждани се включиха в литийното шествие по повод навършването на 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски към паметника на Левски в центъра на София, където протече церемонията по поклонението пред неговото безсмъртие по случай 145-годишнината от обесването му.

В него участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, зам.-кметът Тодор Чобанов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски" ген.-майор Груди Ангелов, председателят на БСП Корнелия Нинова, председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, общински съветници и депутати от различни политически партии. Шествието се предвождаше от представители на Българската православна църква.

"Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение, нашето още не я е постигнало, заяви в своята реч президентът Румен Радев. - Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. Преди 145 години тук, на това място, увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен, но заравяйки Левски, поробителят зарови и зърното на свободата, което покълна и роди днешна България", заяви президентът Радев в словото си. Той припомни, че от Васил Левски до наши дни са запазени единствено неговото тефтерче, кичур коса и кратки писма. „Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че „дела трябват, а не думи". Дават ни вяра, че „времето нас обръща, а и ние него обръщаме". Днес сме република, но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение, както други, в онези години, вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на Дякона се прекланяме всяка година", заяви още президентът. „Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България република. А колко още време ще трябва, за да стане тя чиста и свята – това зависи от нас", допълни той.

"Ти, който си спечели прозвищата Левски и Апостола, положи най-здрави основи на нашето историческо пробуждане и на осъзнатия стремеж към свободна и независима България, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. - Свели глави пред паметника, което бележи мястото на онова "бесило славно", което по срам и по-блясък е с кръста равно да се поклоним в сърцата си пред Дякона и да поискаме прошка. Прости ни, Апостоле, за суетата, която често ни заслепява. За гордостта, заради която не виждаме доброто в другите. Прости ни, че понякога губим и вяра.", заяви Йорданка Фандъкова. Тя цитира думи на Захари Стоянов, които той пише в първата биография на Васил Левски: "Смело можем да предположим, че ако на Левски на мястото беше който и да е, то неговият кураж и надеждите му щяха да се разбият още в началото на неравната борба".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай