Погребват разделени Ради и Илияна

Погребват разделени Ради и Илияна | StandartNews.com

Ради Енев и жена му Илияна, която той уби с нож и след това се самоуби в присъствието не невръстното им дете, няма да бъдат погребани един до друг. 32-годишният мъж, който е имал психически проблеми, бе погребан вчера в село Свежен. Там живеят родителите му, след като преотстъпили на сина си апартамента в пловдивския квартал "Кючук Париж". Катафалка пък откарала тялото на убитата Илияна в родния й Кюстендил. В събота две частни агенции са взели тленните останки на Ради и жена му от Съдебна медицина в Пловдив. В неговия смъртен акт е записано "самоубийство", а в този на жена му - "убийство". Според окончателното заключение на Съдебна медицина смъртта при Ради и Илияна се дължи на остра кръвозагуба в областта на шията. Експертите доказали категорично, че най-напред той заклал нея, а след това е забил ножа в себе си. Това е причината за него да пише самоубийство, а за 29-годишната жена – убийство.

От няколко месеца мъжът получавал психически кризи, но отказвал да потърси лекарска помощ. Това споделила Илияна пред приятелки, преди да бъде убита. Тя живеела с Ради на семейни начала от две години и имат бебе на годинка.

Ден преди трагедията двамата се скарали.

Илияна позвънила за помощ на брата на съпруга си, но той не отговорил. Когато решил да върне обаждането, не успял да се свърже нито с Илияна, нито с Ради. Затова решил да ги посети в апартамента. Мъжът и жената са открити мъртви, а до тях плачело бебето.

Детето вече е при баба си и дядо си по бащина линия

Почернените родители на двамата млади в петък отишли в апартамента и събрали багажа на бебето. Бащата и майката на Илияна, сестра й, братът на Ради и неговия баща отишли да свалят кошарката на бебето, дюшечето и различни дрешки и играчки, разказват съседите, цитирани от агенция „Монитор". Близките на мъртвите натоварили вещите на осиротялото бебе в микробус и повече не се върнали обратно. Апартаментът бил повторно запечатан с полицейските хартиени ленти.

След откриването на труповете на Ради и Илияна момиченцето първоначално било взето от брата на мъжа – Асен. Разликата между Асен и Ради била голяма, защото те били от различни бащи. Първият съпруг на майката Нели също бил миньор и загинал при злополука в рудник. След смъртта му тя се омъжила за уважавания бригадир на миньорите Христо и му родила втория син Асен. Съпругът й бил еднакво грижовен за двете момчета и не правел разлика кой му е биологичен син.

Междувременно обитателите на блока, където се случи трагедията, се готвят да направят курбан, за да пресекат поредицата беди, които ги сполетяват. С трагичната гибел на Ради и Илияна смъртните случаи в блока на ул. „Димо Хаджидимов" 11 стават общо 4 за последните 2-3 години. Първите два били с млади жени, които сложили край на живота си със скок отвисоко. „Хората в блока са потресени. Шокирани са. Снощи до късно гледах телевизия, че не можех да заспя. Млади хора си отидоха. Стана ми много мъчно. Трябва с бял тамян да прикадим блока и курбан трябва да дадем да спрат нещастията", бе категорична 75-годишната Иванка Кишкилова. Тя е един от доайените в блока, който преди години е бил собственост на „Минстрой", Мадан. 10-етажният панелен блок бил построен в началото на 80-те години на миналия век, а през 1986-1987 г. предприятието започнало да раздава ведомствени апартаменти на дългогодишни и награждавани миньори. След промените през 1990г. от фирмата разрешили на обитателите им да закупят жилищата си. Така блокът в кв. „Кючук Париж" в Пловдив става известен като миньорският.

По думите на Иванка Кишкилова поп не им трябвал за прикадяването. Самите живущи в подредения и пълен с цветя вход щели да си осветят стълбището. „И не само. Хубаво е да прикадим и апартаментите, ако съседите се съгласят. Ние сме много задружен вход. Всичко ни е оправено, асансьор си имаме, подреден ни е входът", хвали комшиите си Иванка.

„Ние го направихме това преди 2 години, когато една млада самотна майка се хвърли от 9-ия етаж. Викнаха поп, прикади блока и освети, но нищо...Това са неща, които не зависят от нас, но ако хората кажат, ще свикаме общо събрание и ще решим", коментира домоуправителката на входа с номер 11 Пепа Кънчева.

Първото самоубийство било през 2015 г.

когато 30-годишната Таня се хвърлила от седмия етаж. Тя била самотна майка, имала момченце в първи клас. Работела във фирма за матраци, когато разбрала, че ще има съкращения и най-вероятно щяла да остане без прехрана. Отчаяна, решила да сложи край на живота си. „Хубава жена беше, грижовна майка. Всяка сутрин водеше детето си на училище, а после отиваше на работа", разказват за нея съседите й. Миналата година имало още едно самоубийство, но в съседния вход. Дарина Гилчева на около 50 години се качила до 9-тия етаж и полетяла. „Нищо не се разбра защо го направи, но 2-3 дни я търсиха и не можеха да я намерят. Никой не знаеше, че се е самоубила, защото се беше хвърлила от задната страна на блока", си спомнят Иванка и съседката й пенсионираната учителка Йорданка Иванова. За Дарина те знаели, че е лаборантка по професия и че от 15 г. била женена за чужденец. Живеели в Оман. Мъжът й бил авиоинженер и работел там, а неговите роднини били преселници от Германия в Австралия. „Нямаха деца след 15г. брак. Идваха тук по 2 пъти в годината все двамата, а сега тя дойде сама, защото баща й си беше счупил крака и го оперираха", връщат лентата назад комшийките.

За загиналите Ради и Илияна говорят само хубави неща

Младото семейство нямало финансови проблеми. Миналата година ремонтирали жилището си и сменили мебелировката. Преди месец Илияна се похвалила на Иванка, че са си купили печка за пелети, тъй като в предишните години горели дърва през зимата. „Каза ми, че тази зима са минали на климатик, но хванали промоция в сайт и купили печка на пелети за 2350 лева и получили подарък прахосмукачка. Защото за тези печки на пелети трябват специални прахосмукачки", разказва съседката. „Чудесно е, много съм доволна", казала тогава Илияна. Миналата есен комшийката подарила на младото семейство чисто нова лятна детска количка, която не й трябвала. Илияна се зарадвала много и в знак на благодарност след седмица дала на Иванка бурканчета с домашна лютеница и сладка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай