Почина борец №1 за правата на онкоболните

Почина борец №1 за правата на онкоболните | StandartNews.com

София. В събота преди обед почина Теодора Захариева, председател на Български пациентски форум, съобщи за БГНЕС д-р Стойчо Кацаров, с когото тя от дълги години работи в неправителствения сектор.

Повече от 10 години Теодора се бори не само с тежката диагноза рак, но и с бездушието на институциите. Тя беше първата, която приживе осъди Министерството на здравеопазването за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства.

Още през 2004 г. Теодора Захариева застана с протест пред сградата на Министерството на здравеопазването, като си свали перуката след тежката химиотерапия. Средствата, които тя спечели от делото срещу МЗ, вложи в пациентска организация за обучение на хора, болни не само от онкологични заболявания, но и с други страдания, да отстояват правата си пред държавата и да се чувстват пълноценни хора.

През 2009 г. Теодора беше удостоена от Български хелзинкски комитет за Човек на годината на 10 декември, когато целият свят отбелязва приемането на хартата за човешки права на ООН. Поклон пред паметта й!


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай