По Гергьовден: 65 лв. за четири нощи в Гърция

По Гергьовден: 65 лв. за четири нощи в Гърция | StandartNews.com

Нашенци окупират плажовете на Бяло море за празника

Обяд и вечеря в Аспровалта е под десетачка, комплекси с басейни оскъпяват почивката

С всяка изминала година българите, които почиват в страната на Омир, стават все повече. И на Гергьовден хиляди стягат куфарите за Гърция. Цените са народни, а обслужването перфектно. Базите са пълни на 100% през май и юни, казват туроператори.

Нашенци се редят на опашка не само за лятна ваканция в Гърция, но и за пролетен отдих по плажовете. С всяка изминала година интересът на български туристи за почивка на Бяло море в южната ни съседка се повишава. Това твърдят собственици на туристически агенции в Благоевград. Базите на повечето са пълни на 100% през месеците май и юни, а сезонът за тях започна още след 20 април. С пълна сила вървят и резервациите за юли и август, макар тогава цените да са по-високи. Поредният наплив към морето на юг от България се очаква за Гергьовден.

Благоевградска туроператорска фирма предлага почивка за нашенци в седем хотела в курортите Аспровалта, Неа Врасна и Ставрос. Една смяна в момента трае четири нощувки, цената им за човек в двойна стая е само 65 лева. От първи юни нощувките са пет, а цената в Аспровалта и Неа Врасна е 90 лева, в Ставрос - 95 лева. От 1 юли цената в първите две селища скача на 145 лева за пет нощувки на човек, а в Ставрос - на 160 лева.

Най-скъпо е през август - тогава цената за пет нощувки на човек е от 175 до 230 лева в зависимост от категорията на хотела и екстрите, които предлага. "В Ставрос комплексите са с басейни, затова е по-скъпо. В Аспровалта пък предлагаме и храна, обяд и вечеря на човек струват само по 8 лева. Идват не само жители на Югозападна България, много са столичаните, пристигат от Пловдив и дори от Варна. В хотелските бази има създадени условия за готвене и нашенците често се възползват от това, за да не харчат пари за хапване в гръцки заведения", твърди Васил Ангелов, собственик на благоевградска туристическа агенция. Все повече са тези, които искат повече нощувки - остават за по 10 и 15 дни, че и по 20 дни.

Голям интерес има и към вилите. В момента цената на двуетажна къща е 180-200 лева на вечер за осем човека.
Предпочитаме да отдъхваме на Бяло море, защото е чисто, спокойно и евтино, казват нашенци. На плажната ивица няма нито един чадър, нито пък шезлонги, за които да плащаш. Липсва и бетонът, както и заведенията на самия пясък.

Спокойствието завладява туристите, които събират тен под слънчевите лъчи. И няма как да е другояче. Не минават през 5 минути мургави търговци, които да те стряскат с виковете си -"кукуруз", "сладолед", "понички", казват българи, почиващи в Гърция.

Те изтъкват и друго предимство на ваканцията при съседите: "няма концесионери на плажа, които да ти търсят пари за кърпата, дето си хвърлил на крайбрежната ивица". В курортните селища Аспровалта, Неа Врасна и Ставрос българските туристи отстъпват по брой само на сърбите.

Обяд за двама срещу 25 евро на Тасос

Около 25-30 евро излиза обяд за двама души на най-близкия до България гръцки остров - Тасос. Мястото бе популярно сред българските туристи за великденските празници, а хубавото време даде и възможност за плаж на по-нетърпеливите, въпреки че плажният сезон още не е започнал. Многобройните таверни и кафенета в селата на острова предлагат отлично обслужване и прясно приготвена храна въпреки сравнително малкия брой туристи в началото на сезона.

Цените са почти еднакви навсякъде - кафето върви по 1,50 евро, фрапето е 2,50, фреш от портокал е 3 - 3,50 евро. Обядът за двама възрастни излиза 25-30 евро. Гръцката салата е 6 евро, традиционното дзадзики е 3 евро, повечето риби са по 6-7 евро за порция.

Гръцките таверни предлагат основно пресни сардини, цаца, скумрия. Популярните у нас лаврак и ципура вървят по 25 евро за кг, или около 10 евро порцията. Бирата е средно 2,50 евро, водата и хлябът по традиция на повечето места са безплатни. На много места сервират и безплатен десерт след поискването на сметката.

Опашки за лековити камъни в Подкова

Стотици християни и мюсюлмани от България и от чужбина отбелязват заедно Гергьовден и Хъдърлез на връх Дамбалъ край момчилградското село Летовник. Поверието гласи, че в нощта на 5 срещу 6 май преди изгрева на слънцето водата, която се стича по скалата на върха, придобива лековити качества. Високопроходими автомобили извозват болни деца и техните придружители от махала "Язла" до местността.

Много вярващи от България и съседните Гърция и Турция търсят изцеление чрез камъни и в кирковското село Подкова. Край дървената джамия на Седемте моми се намира провирало, през което търсещите лек минават, а после връзват парцалчета от дрехи по клоните на близките дървета. В района на село Старейшино има извор, който местните родопчани наричат Пунар кая. Водата помага при заекване и безплодие, обясни кметицата Севинч Исмет. Седмици преди празника гостите резервират хотелите в района на Кирковско и Момчилградско. Тъй като през Маказа все още не пътуват автобуси, гостите от Турция и Гърция пристигат с леки автомобили.

В Кърджалийско около 6 май в селата се провеждат традиционни събори и мевлиди. Приготвят се чевермета и пилаф, провеждат се и народни борби.

Теглят се за здраве в Добрич

По традиция и тази година в двора на Етнографската къща в Добрич музейните работници ще извадят 100-годишния кантар. На него желаещите могат да се претеглят в оки за здраве. В двора ще бъде вързана и люлка, за да се полюлеят млади и стари с надеждата св. Георги да им донесе здраве и благополучие в домовете.

Пълнят църквата на Преподобна Стойна

Стотици нашенци и чужденци ще посрещнат Гергьовден в църквата "Свети Георги" в санданското село Златолист. Много от тях ще пренощуват в храма с надеждата за изцеление и помощ. Тук е живяла в началото на миналия век пророчицата Преподобна Стойна, която се смята от местните хора за светица и предшественичка на Ванга.

В нощта срещу празника поклонници ще пренощуват в светата обител. Няма да има къде игла да падне. Всички те знаят за енергийното излъчване в църквата на Преподобна Стойна. То е най-силно в навечерието на самия Гергьовден. Затова в селището пристигат и много екстрасенси от България, съседните страни, Русия, Казахстан. На Гергьовден в църквата ще се проведе тържествена служба, а след това ще се раздаде курбан за здраве.

Именяци броят три стотачки за печено агне

Въртят 150 чевермета на открито в Златоград

Пълнено печено агне за 10 души срещу 300 лева могат да поръчат онлайн именяците на Гергьовден. Ако компанията е от 20 човека, цената е 360 лв., показа проверка на "Стандарт". Тази година на празника можем да си закупим агнешко на цени от 6-7 лв. за кг живо тегло. А в магазините цената е от 13 до 17 лева за килограм, съобщи Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

Той предупреди да сме внимателни, за да не ни продадат шилешко за агнешко, което в магазините също е по 14 лв./кг. "Шилешкото е много по-евтино, продава се по 3-4 лв. за кг живо тегло", каза председателят на НОА. Неговият съвет е при покупка на агнешко, ако се съмняваме в произхода му, да поискаме документ, в който пише от коя кланица е и в коя ферма е пасло.

Изкусителният аромат на печено агне може да се съчетае с гайди и песни в Златоград. И тази година той отново ще се превърне в родопската столица на чевермето. На 7 май местните майстори ще завъртят наведнъж повече от 150 чевермета, а празничната златоградска трапеза ще бъде своеобразно изкушение за сетивата. Организаторите са подготвили богата програма, а дрескодът за всички е народната носия. Изненадите започват с възстановка на кулинарна работилница на открито. Градският парк ще се превърне в родопски двор, в който пред очите на гостите ще се приготвят автентични златоградски ястия от преди век. Обстановката на старата местна кухня ще се пресъздаде с декори, разнообразни съдове и предмети.

Раздават курбан до нов храм

За първи път курбан за здраве ще бъде раздаден на стотици миряни край новостроящия се параклис "Свети Георги" в симитлийското село Полето. Това ще стане навръх Гергьовден, когато тук ще дойдат жители на селището и техни гости. През септември миналата година Неврокопският митрополит Серафим направи първа копка на светата обител.

Строежът се финансира от жител на селището, който изпълнява заръката на пророчицата Ванга да има света обител с името на свети Георги. Преди година инициаторът проведе среща с владиката, който даде своето позволение параклисът да бъде направен в двора на църквата в село Полето.

Все повече наши и чужди туристи посещават община Симитли заради новите и ремонтираните църкви и параклиси. Доста местни хора разчитат на религиозния туризъм, за да печелят. В много селища се направиха къщи за гости, стопани стегнаха по 1-2 стаи, за да посрещат в тях туристи.

Над 70 нови параклиса и църкви бяха построени и ремонтирани в община Симитли само за последните 9 години. Храмовете привличат почитатели на религиозния туризъм не само от страната, но и от чужбина. "Всички се впечатляват, че храмовете в някои населени места са осветени. Навсякъде е чисто, поддържаме сградите. Ние държим на вярата и не спираме да строим истинска "Стена на духа", твърди общинският кмет Апостол Апостолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай