Площад Св. Неделя е липсващото звено от пешеходните връзки в София

Снимка: БГНЕС архив

Площад Св. Неделя е липсващото звено от пешеходните връзки в София | StandartNews.com

"Вече един път се съгласихме с условията на Камарата на архитектите и редуцирахме изискванията към кандидатите наполовина. Първоначално заложените критерии бяха изключително високи, защото идеята ни беше да привлечем хора, които имат съответния опит и могат да довършат проекта от идеята до най-малкия детайл. Въпреки всичко, колегите изразиха желание да бъдат намалени още условията, така че да няма финансова тежест и икономически изисквания към кандидатите", заяви главният архитект на София Здравко Здравков в интервю за БНР.

„Направихме сериозна и задълбочена среща при госпожа Фандъкова, при която постигнахме споразумение да направим така, че да може да се случи този конкурс с максимален брой участници, но е важно да се отбележи, че запазваме формата на конкурса - не правим открит конкурс, а ще продължим да работим по ограничен конкурс", обясни още Здравков по повод прекратения конкурс за новия облик на пл. „Света Неделя". Той обясни, че на първата фаза ще се явят максимален брой кандидати, но ще има класиране и само 7 от тях ще останат във втората фаза. „Единствено се отваря възможността на по-голям брой колективи да участват в първата фаза", обясни той.

„Не искаме да правим грешките, които са правени в досегашните конкурси - 1999-а година и 2013-а - без включване на краен победител - просто винаги се е задействала една предпазна клауза, в която не е имало първопремиран проект. Именно затова създадохме тази форма на ограничения конкурс, в която да се даде възможност да има едно състезание между ограничен брой хора, екипи и колективи, които сме убедени, че могат да се справят със задачата".

Площадът сега е ограден заради безопасността на хората заради проведените археологически проучвания. Коментирано е да се направи временен парапет, така че да може да бъде разглеждана археологията, докато приключи работата по конкурса.

„Важно е да се отбележи, че част от булевард „Витоша" беше затворена за пешеходци. Тази част от булеварда, заедно със самия площад и свързването през улица „Съборна", до Градската градина, ще създадат добра пешеходна свързаност в центъра на София. Идеята на този конкурс беше и продължаване на пешеходната зона в посока „Площад Независимост", преминаването през Ларгото и бъдеща връзка в посока бул. „Мария Луиза" - доста сложна и тежка задача. Има да се решават и транспортни проблеми. Очакванията ни към този конкурс са наистина големи и очаквам да се случи добро решение. Археологията е важна част от задачата. Именно затова сме заложили единият от професионалистите в екипа да е работил по подобен тип обекти. Считам, че при действащия ЗОП, този вариант на конкурс е най-доброто, което може да получим като резултат".

Ако имаме победител и избран изпълнител в конкурса, ще се търсят възможности реализацията на проекта да стартира още преди местните избори, изтъкна главният архитект на София.

„Убеден съм, че когато хората припознаят това място, ще знаят, че то е добре трансформирано посредством архитектурата. Архитектурата е правилният начин за решаване на проблеми. За мен, независимо от политическото решение - дали ще бъде 2019-а или 2020-а, този площад трябва да се случи, защото той е липсващото звено от пешеходните връзки в София".

„Първите два конкурса – 1999-та и 2013 година не са завършили успешно, защото са предвиждали сериозни и скъпо струващи намеси в центъра на София. Един от критериите ще бъде целесъобразност на решението и неговата изпълнимост".

"Когато се махнат колите, но не се създаде човешкият план, хората не припознават мястото като свое. Пешеходците все още избягват пространството на освободения булевард "Витоша" пред съдебната палата, защото не се чувстват добре там", изтъкна Здравков.

По повод разпита в съда по делото на бившата кметица на „Младост" Десислава Иванчева, Здравков каза: "Многобройни жалби постъпваха от граждани по отношение на забавянето на работата с администрацията в района. Всички жалби, които постъпваха в писмен вид, ги изпратих към комисията в Общинския съвет - Постоянната комисия по архитектура, достъпна среда и жилищна политика. Естествено, след две изслушвания в комисията, когато остава на лице бездействие, съм преценил и с моя юридически екип да сезирам компетентните за това органи да извършат проверка. Считам, че работата в района просто беше забавяна. Благодаря на колегите, които наследиха цялата тази тежка администрация, че успяха да се справят в рамките на няколко месеца с всички тези забавени преписки, така че в момента нещата вървят изключително добре".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай