Плевен отпразнува 140-годишнината от епопеята

Плевен отпразнува 140-годишнината от епопеята | StandartNews.com

Плевен отпразнува 140-годишнина от освобождението на града от османско робство.

Президентът Румен Радев прие заря –проверката, а в тържественото събитие участваха военнослужещи от Националната гвардейска част и националните войски, както и знамената светини на българското войнство. Стотици граждани присъстват на пл. "Възраждане" в града. Всички почетоха загиналите с падане на колене.

Битката за Плевен се превърна в прелом, без който днес едва ли щеше да съществува България, заяви в словото си държавният глава. - 140 години ни делят от онзи мразовит ден, в който европейските вестници прогърмяха: „Плевен падна". Малцина осъзнаваха истинското значение на тази новина. Плевен падна, за да се прероди България. След пет месеца на кървава обсада руските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на освободителната Руско-турска война. Тази война, която разтърси най-дълбоките и привидно непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа. Тя се превърна в прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта. Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх Шипка, това е името на Плевен. Тук подвигът беше ежедневие. Оттук тръгна онзи път, преминал през София и Шейново, за да достигне до османската столица и да възвести свободата. Ние знаем много добре, че нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и войни по бойните поля и по скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство. Техният подвиг ние няма да забравим. Поклон пред загиналите за свободата българска. Да пребъде България", каза държавният глава.

По идея на общината след зарята последва осемминутен светлинно-звуков спектакъл, посветен на историческата победа при Плевен на 10 декември 1877 година. До параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" са разположени над 110 осветителни тела, които в съчетание със звуци и видеоизображения ще пресъздадат драматични моменти от Руско-турската освободителна за България война - трите кръвопролитни щурма за Плевен, обсадата на града, капитулацията на армията на Осман паша и победоносния изход на войната, след която на картата на Европа се завръща свободна България.

Иначе денят започна със Съборна Света литургия, която бе отслужена от четирима митрополити - Плевенския митрополит Игнатий, Ловчанския митрополит Гавраил, Западноевропейския митрополит Антоний и Смоленския митрополит Исидор в храма "Света Параскева". След това пред параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец" бе отслужена панихида и бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на България, а в театър "Иван Радоев" бе представен концерт-спектакъл под мотото "Плевен помни".

За участие в честванията дойдоха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители, посланиците на Русия - Анатолий Макаров, на Румъния - Йон Гъля, на Република Беларус - Владимир Воронкович, официални делегации от Москва и Ростов на Дон, Русия, и Николаев, Украйна, от Руското историческо общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай