Перник почернен! Градът изпрати жертвите от Микре

Фото zapernik.com

Перник почернен! Градът изпрати жертвите от Микре | StandartNews.com

Перник изпрати в последния им път загиналите при зверската катастрофа край ловешкото село Микре.

А датата 17 ноември 2017 г. ще се запомни в града като черен петък. Преди пет години градът преживя тежко земетресение, при което не остана непострадала сграда, но тогава не даде нито една човешка жертва. А сега, в един ден и то в катастрофа, загуби общо 9 свои жители, 18 други са тежко ранени и борбата за живота на някои от тях продължава. Те станаха невинни жертви на войната по пътищата. Тежкият пътен инцидент стана на участък с чести катастрофи.

Все още не е ясна причината за катастрофата, но каквато и да е, трагедията е страшна. Животът си загубиха незрящи хора и техни придружители. Няма ги вече Биляна Иванова, Йовка Разсолкова, Арсенка Андонова, Съби Беров, съпрузите Кирил Василев и Стоименка Василева, Методи Янев, Веска Рангелова,която придружавала своя близка по време на пътуването. Не преживя трагедията и шофьорът на микробуса Марио Тодоров на 49 години.

Днес - в деня на траур в Перник, всички те бяха изпратени в последния им път. Преди това кметът на Перник Вяра Церовска, областният управител Ирена Соколова, представители на общинското ръководство, депутати, шефове на превозвачески фирми, граждани се събраха в централния градски храм "Св. Иван Рилски" на молебен в памет на жертвите на катастрофата. „Нека се молим за душите на нашите съграждани, а на нас живите Господ да ни даде здрав разум, за да не съжаляваме за действията си", каза в проповедните си думи протойерей Борис Котев.

Кметът Вяра Церовска изрази дълбоки съболезнования към близките и роднините на загиналите. "Перник е почернен, днешният ден е обявен за траурен на територията на общината, отменени са всички увеселителни мероприятия и тържества. Все още не мога да приема загубата на нашите невинни съграждани. От първия момент, в който разбрахме за трагедията, ние се включихме и се опитваме да помогнем с отношение и да бъдем до тях. Лично отидох в ловешката болница и заварих пострадалите преди да бъдат транспортирани, говорих с тях , говорих с част от близките им", изрази тъгата си кметът.

Докарването на телата на загиналите стана чрез пернишките траурни агенции, които проявиха съпричастност към трагедията на своите съграждани. Община Перник помогна за погребенията. На близките на всеки от починалите държавата отпуска еднократна помощ от 325 лева.

БЧК пък открива специална набирателна сметка за дарения в подкрепа на пострадалите, които ще се нуждаят от средства за възстановяването си.

Екс депутатът д-р Валентин Павлов обяви, че клиниките ЕО ДЕНТ на неговото семейство поемат безплатно лечението на пострадалите, които имат лицево черепни травми. „Страшна трагедия. Съболезнования на близките и съпричастност към пострадалите. В този труден момент за всички сме готови да помогнем и ще съдействаме с всичко необходимо. Първото нещо, което можем да направим е да прегледаме всички пострадали и да предложим дентална помощ, защото най-вероятно голяма част от тях може да са с фрактури на челюстите и зъбите. Дентална клиника ЕО ДЕНТ ще поеме безвъзмездно денталното лечението на всички пострадали. Поклон пред паметта на загиналите", написа той в профила си във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай