Пенсионери протестираха с искане за преизчисляване на всички пенсии

Снимка: БГНЕС

Пенсионери протестираха с искане за преизчисляване на всички пенсии | StandartNews.com

Пенсионери от 40 пенсионерски организации от цялата страната се събраха на протест пред Министерския съвет. Основното искане на възрастните хора е за преизчисляване от 1 януари 2019 година на всички пенсии със среден осигурителен доход за 2017 година и с отчитане на средногодишната инфлация за 2016 и 2017 година. Това не е правено вече 10 години, каза Венелин Новаков , представител на Национална инициатива "Социална солидарност". Според пенсионерите все по-голяма става разликата между старите и новите пенсии, което е абсолютно несправедливо.

За преизчисляване на всички пенсии са необходими милиард и седемстотин милиона лева, са изчислили пенсионерите. Според тях пари за това има, достатъчно е да се решат проблемите със злоупотребите в ТЕЛК комисиите и със социалните пенсии, но очевидно политическа воля няма.

Възрастните хора искат още максималният осигурителен доход да стане поне 10-12 минимални работни заплати, което според тях ще доведе до повишаване както на минималните, така и на максималните пенсии. Според пенсионерите така минималната пенсия може да стигне до 338 лева, като това е 80 процента от номиналната минимална работна заплата. Те смятат, че вдигането на много шум около повишаването на максималния осигурителен доход от догодина и аргументите, че ще пострадат IT специалистите са фалшиви, истинският аргумент е, че самите управляващи не искат да бъдат ощетени заради високите си заплати.

Дори и да се направи исканото от нас преизчисляване, пак ще сме с пенсии по-ниски от средното равнище в Европа, затова първата крачка е неотложна, заяви Новаков.

Проблемът със стандарта на живот на възрастния човек в България е политическо решение, даваме срок до изборите през май, каза главният секретар на Асоциацията на пенсионерите Димитър Кисимов. По думите му управляващите грешно са решили, че с вдигането на тавана на пенсиите на 1200 лева пенсионерите ще се успокоят. Нас таванът на този етап не ни интересува, толкова много са хората с минимални и малко над минималните пенсии, които даже не могат да дойдат тук, защото са болни и нямат сили, отбеляза Кисимов. Ние сме 30 процента от българите и можем да свалим всяко правителство, допълни той.

Пенсионерите смятат, че всички управляващи през последните години са ги забавили, злоупотребили са с тяхното достойнство, с възрастта им и с това, че са болни и не могат да излязат навън и да протестират. Те заявиха, че системата, която убива хората с увреждания, както казват протестиращите майки на деца с увреждания, отдавна убива и пенсионерите и подобно на майките, възрастните хора вече ще излязат на площадите, които самите те са изградили тухла по тухла и ще отстояват правото си на достоен живот.

Пенсионерите носят плакати "Таван и за заплатите на депутатите", "Българските пенсии - геноцид", " Искаме доходи, които ни осигуряват достоен живот" , "370 лева средна пенсия - 6 евро да ден през 2018 г. в ЕС".

Преди по-малко от една година минималният размер на пенсията за стаж и възраст беше 160 лева, вече е покачена на 207,60 лева, а се предвижда от 1 юли 2019 година да стигне 220 лева, каза пред репортери в министерския съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Ако минималната пенсия се покачи до 55 процента от минималната работна заплата или 308 лева, както някои пенсионерски организации искат, това е свързано с дисбаланс в цялата пенсионна система, посочи Петков. Правителството изпълнява правилата в пенсионната система за ежегодно индексиране на всички пенсии. В проекта на ДОО за 2019 година пенсиите ще се вдигнат от 1 юли с 5,7 на сто и общо планираните разходи приближават сумата от десет милиарда лева с 500 млн. лева повече от тази година, каза министърът. От 1 юли максималната пенсия ще се повиши от 910 на 1200 лева, като промяната ще се отрази на около 40 000 души, допълни той.

С действията си правителството изпълнява исканията и на протестиращите днес пенсионери, каза министърът. Водим разговори с пенсионерските организации и се опитваме да удовлетворяваме реалистичните искания, посочи Бисер Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай