Патриарх Неофит пожела на Македония благодатно евхаристийно общение

Патриарх Неофит пожела на Македония благодатно евхаристийно общение | StandartNews.com

Българският патриарх Неофит изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, Македония. Дядо Сионий присъства на литургията по случай "Св. петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици", информира БГНЕС.

Сионий прочете обръщение от Негово Светейшество патриарх Неофит до струмишкия митрополит Наум по случай празника, на който присъстваха много хора, включително и премиерът Зоран Заев. В храма присъстваха четирима митрополити Дебърско-Кичевският Тимотей, Тетовско-Гостиварският Йосиф, Кумановско-Осоговскияят Йосиф, молитвено участие взе и струмишкият Наум. В знак на уважение и гостоприемство Величкият епископ Сионий беше поставен на владишкия трон. Той беше приет с много любов от християните.

Митрополит Тимотей благодари на българския патриарх Неофит за усилията, които той полага за признаването на автокефалността на Охридската архиепископия. За отбелязване е, че гостът от БПЦ на празника на Струмица носи същият титул - Велички, който е носел и св. Климент Охридски – небесният покровител на македонския и българския народ, титул който и днес православните църкви в България и Македония дават на свои епископи. Има различни предположения за местоположението на Величка епархия, според едно от тях седалището ѝ се е намирало в гр. Тивериопол, дн. гр. Струмица.

Днес в Струмица се отбелязва "Св. петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици", които са убити от император Юлиан Апостат /361-363/. Това били епископите Тимотей и Теодор (участник в Първия Вселенски събор през 325 г.), побягнали от Никея, свещениците Петър, Йоан, Сергий, Теодор и Никифор, дяконите Василий и Тома, монасите Йеротей, Данаил, Харитон, Сократ, Комасий и Евсевий. След екзекуцията им през 362 г. местните християни ги погребали в каменни саркофази, на които били изписани имената им. При аварските и славянските нашествия античният Тивериопол бил разрушен, гробовете на мъчениците – забравени. Векове наред християните в Струмица само по предание знаели за разигралите се някога драматични събития.

След покръстването на България по нареждане на св. княз Борис-Михаил комитът Таридин, който управлявал тези земи, се заел да издири светите им мощи. Те трябвало да бъдат положени в строящия се тогава съборен храм на р. Брегалница. След своеобразни археологически разкопки мощите били открити, но местните хора възроптали, че им се отнема това сакрално богатство. Таридин постигнал компромис - били отнесени мощите на трима от светците (Тимотей, Комасий и Евсевий), а другите останали в Струмица. По подобие на император Константин Велики княз Борис-Михаил превръща християнството в официална религия в родината си. При Цар Симеон в новия храм били пренесени мощите и на останалите мъченици. Когато храмът на р. Брегалница престанал да съществува, може би във времето на османското завоевание, мощите отново останали скрити в земята. В Струмица останал споменът за Христовите мъченици, чиято памет местните почитат на мястото, където по предание някога те били посечени.

„Ваше Високопреосвещенство, в деня, когато църквата в Македония тържествено празнува подвига във вярата и небесната прослава на светите славни Петнадесет Тивериополски свещеномъченици, отправяме към вас първосветителски благослов и всесърдечни благопожелания за крепко здраве и още по-голямо дръзновение във вашето митрополитско служение на светата и богохранима Струмишка епархия. Прославили се в свидетелството си за Христа Разпнатия и в подвига на мъченичеството, те и до днес остават особено почитани от цялата църква, като едни от фундаментите на вярата и на църковния живот в нашия регион. Винаги в двухилядолетната история на християнството мъченическата кръв се е превръщала в благодатно семе за процъфтяване на вярата в Спасителя Христос, бидейки свидетелство за безплодността на гоненията срещу Господа и Неговата света Църква. Същото се е случило и след жертвения подвиг на светите Тивериополски мъченици, чиито пример за вярата продължава да пленява и днес хиляди души да следват спасителния път на Евангелието и Христовите заповеди, за да наследят Божието царство и вечния живот", се казва в приветствието.

„В този празничен ден нашите молитви към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано царство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение. По молитвите на светите всехвални Петнадесет Тивериополски свещеномъченици Бог да дарува на Вас и богохранимата Струмишка епархия Своя вечен мир и неоскъдяваща благодатна помощ! Честит празник! За много и благословени години! С братска в Христа обич, Неофит Патриарх Български"", завършва приветствието.

МПЦ-Охридска архиепископия смята, че в лицето на БПЦ е намерила своя истински приятел за окончателното решение на македонския църковен въпрос. В тукашните църковни среди смятат, че БПЦ чрез своите действия се държи като истинска Църква-майка, чийто архиереи и по-специално патриарх Неофит проявяват истинска грижа за спасението на душите на вярващите и имат точна представа за църковния живот в Македония и разбират, че тя заслужава автокефалност, което трябва да дойде на първо място от нашата Българска православна църква като Църква-майка, включително и от исторически и канонически аспект. По този начин се приема и днешното обръщение на българския патриарх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай