Патриарх Кирил сбърка с упреците към президента

Истинският победител от войната отпреди 140 години е Великобритания, казва княз Никита Лобанов-Ростовский

Патриарх Кирил сбърка с упреците към президента | StandartNews.com

Княз Никита Лобанов-Ростовский, наследник на руските князе Рюриковичи, както и на руския посланик в Истанбул през 1879 г. Алексей Лобанов- Ростовской и член на Управителния съвет на международната фондация "Св. Св. Кирил и Методий" в София. Роден е в 1935 г. в София, след като родителите му бягат у нас от болшевишката революция. Завършва геология в Оксфорд и Колумбийския университет в Ню Йорк, а от 1969 г.- живее в Лондон. Голямата му мечта е да прави народна дипломация между България и Русия.

- Княз Ростовский, Как оценявате атмосферата по време на честването на 140-годишнината от Руско-турската война?
- Честванията на Шипка показаха, че българският народ обича Русия. Молебенът в храма "Александър Невски" също беше много символично мероприятие, но то отразяваше действителността, в която живеем. Църквата беше празна, защото народът не беше допуснат вътре. При предишното посещение на патриарх Кирил имаше 5000 души. Сега обаче се получи съобщение от чужда разузнавателна служба, че е възможно покушение на патриарха. Той имаше своя охрана от 15 човека, една част облечени в църковни одежди, а другите - цивилни, които дори влязоха в олтара. До такава степен се очаква проникването на тези, които имат намерението да атакуват патриарха.
Молебенът беше в чест на 140-годишнината от Руско-турската война и император Александър Втори, руските войници и българските опълченци.
Не знам защо, но отсъствието на членовете на правителството беше многозначително.
Също така многозначително беше присъствието на цар Симеон, който не седеше на трона, но стоеше пред него и прочете страница от Новия завет.
Трябва да се отчете ролята му, която той изигра след като се отказа да създаде българска православна църква в изгнание, не се отрече от БПЦ в София и поддържаше връзки с патриарха през тези години. Патриаршията не забрави това и затова Симеон Сакскобургготски имаше почетно място на молебена.
На него пя руски църковен хор, доведен от патриарх Кирил, заедно с хора на храма "Александър Невски", който е на много високо ниво. Дядо ми от Швейцария решава да дойде в България, защото е вярващ човек, а ритуалът у вас е най-близък до този на Руската православна църква. Хорът в "Невски" заедно с руските си колеги направиха прекрасно църковно-славянско изпълнение.

- Казвате, че Освободителната за България война е инспирирана от руския народ, защото Александър Втори не е имал шанс да не се вслуша в гласа на народа си ?
- Каквито и да са били причините за участието на Русия във войната срещу Турция, руските войници са били дълбоко религиозни, до тях като необразовани хора политическите мотивации дори не са могли да достигнат. Те умират за православни братя, за южните славяни. Това е героизмът и той е още по-голям, защото Русия не е била готова за война заради ограниченията на Кримската война. Империята няма оръжие, няма флот, патроните не достигат и дори се налага войниците да се бият с камъни. Това е нечуван героизъм, който почитаме, когато паднахме на колене по време на вечерната проверка пред Народното събрание.
Независимо от политическите режими този ритуал с падането на колене, не само от войската, но и от населението, както беше и в Плевен на 10 декември м.г. е изумително впечатляващ и потвърждава, че в съзнанието на народа благодарността към руската армия продължава и до днес. Деца, майки, мъже застават на колене в знак на признателност. Това е незабравимо,
независимо от политическите дрязги. Помня как един български депутат стана в парламента и каза, че Русия е враг, а президентът официално заяви: "Днес, вчера и утре между двата народа цари дружба".
Стана ми малко тъжно, че при маршируването две армейски роти, за разлика от гвардейците,
не вървяха в такт, а като афганистански новобранци. Нека министърът на отбраната да ги научи поне да маршируват !

- Защо смятате, че Руско-турската война е спечелена всъщност от Великобритания, а не от Русия ?
- Когато руската армия стига почти до Босфора, а генерал Гурко върви вече преоблечен в цивилни дрехи и разузнава как да превземе Истанбул, кралица Виктория поставя ултиматум - ако Русия влезе в Истанбул, тя ще отвори втори фронт. А английският флот вече е в Босфора. Така тя заставя руския император да се съгласи и да отстъпи. В Англия има 25 улици с името "Плевен", като 4 от тях са в Лондон. Защото Плевен е венецът на руските победи над Турция, но и напомня как тя печели тази война без нито един изстрел.
Личната ми връзка с тази история е, че тогава победеният султан Абдул Хамид II моли Александър II да му върне като посланик моя роднина Алексей Лобанов-Ростовски. Точно той сключва със султана Константинополския мирен договор след падането на Плевен. Ростовски включва в Берлинския договор 3 клаузи, който дава основание да се постави началото на независимата българска държава и да се създаде Търновската конституция.

- Казвате, че сте останал приятно изненадан от приема при президента Румен Радев ? Това лично усещане ли е?
- На приема ме порази демократичния подход на събитието. Всеки от гостите можеше да дойде да си поговори с президента. Това ме впечатли, защото съм бил на много кралски и президентски приеми в Великобритания, Франция и Русия. Там няма възможност да отидете до държавния глава, освен малка група предварително записани хора. Прави чест на Румен Радев, че не го е страх, отворен е към към хората.

- Как се отнася сега Русия към България - повече като към братска страна или като към член на ЕС и на НАТО?
- Русия се отнася към България, за голямо съжаление, с безразличие. Защото сегашната администрация на България е подчертано антируска.

- Но премиерът Бойко Борисов сега за първи път казва, че ще строи АЕЦ "Белене".
- Но преди това забрани "Южен поток", а България се лиши от парични средства от транзита. А и така си осигуряваше доставка на газ в случай на проблеми. А те се случиха завчера, когато "Роснефт" намали потока към Украйна. Това означава, че сегашното българско правителство не работи за гражданите си. Конкретно за спирането на "Южен поток" мисля, че това беше резултат от съвместно действие на САЩ и ЕС.

- България в момента като председател на Съвета на Европа се опитва да играе роля на посредник между Брюксел и Западните Балкани. Доколко тази нейна роля е важна стратегически и географски за Русия ?

- Въобще не е важна. Геополитическите основания, които бяха важни преди, сега са отпаднали като основа за военни действия. Бъдещата война, се надявам, че ще бъде решена по електронен способ, така, че географията няма значение. Остава и е много по-убедителен икономическият въпрос. България е важна като транзитен път за икономиката. Обстоятелствата са такива, че енергията е на изток от България, а потребителите й са на Запад. Затова търговската симбиоза между България и Русия е важна. Но ето друг интересен факт - специалист по тези газопреносни тръби, металург по образование, е Олга Чавская, потомка на граф Игнатиев.

- Русия способна ли е на военно чудо, доколко са истина думите на президента Путин за новите руски супероръжия?

- САЩ едностранно прекъснаха ограниченията в договора за ядрените оръжия и това доведе до ескалация на напрежението, а всяко правителство е длъжно да защити страната си. Не смятам, че тези оръжия са блъф, а потвърждението беше през 2016 г. в Черно Море, когато става ясно че изместват GPS-координатите на корабите. Затова смятам, че следващата война ще е електронна.

- Руското историческо общество връчи копия на две руски бойни знамена на военния министър Красимир Каракачанов. Какви амбиции имате относно отношенията между двете ни страни ?
- Искам да участам в народна дипломация за сближаване на институциите в Русия и България. Руското и Българското исторически общества
започнахме да го правим. Това е нужно, защото антируската дипломация в България е много силна, а Русия няма неправителствени организации. Говорих по този въпрос и с външния министър Сергей Лавров и със заместника му Красин, но те искат всичко да е централизирано. Докато от другата страна имаме 100 щатски организации, които се занимават с пропагандата на американските интереси по света. А Русия няма.

- Накрая, какво е вашето обяснение за упреците и тропането по масата от страна на руския патриарх Кирил в разговора му с българския президент Румен Радев ?
- Думите на патриарх Кирил са проява на объркване. На него очевидно не са му казали, че президентът на България е един от малкото приятели на Русия в управлението на страната. Както и това, че Румен Радев спомена различните националности, участващи в руската армия, само като уважение към саможертвата им. Чест и слава на президента, който единствен заяви за дружбата между двата народа и пожела дружески отношения между България и Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай