„Път за никъде" свързва България и Румъния край Кайнарджа

„Път за никъде" свързва България и Румъния край Кайнарджа | StandartNews.com

Модерен четирилентов румънски път опира в тясна асфалтова ивица на границата между силистренстката община Кайнарджа и румънската Липница. Там където се сливат двата пътя, водещи „за никъде" предстои да се изгради нов ГКПП пункт между България и Румъния.

Решението за нова граничен коридор бе взето в сряда от служебното превителство на проф. Огнян Герджиков, след като вече две години Румъния очаква транспортната й връзка с България в Южна Добруджа да заработи. За целта съдедите са изградили широко шосе, способно да поеме трафик от коли, автобуси и камиони.

От българска страна в 17 километровия пътен участък до границата са положени 10 хил. тона асфалт, изградени са четири нови водостоци и са ремонтирани други четири отводнителни съоражения. Положена е маркировка и вертикална сигнализация. Местните хора твърдят, че тясното шосе „за никъде "в пределите на България всъщност се използва единствено като коларски път от стопаните, които имат ниви около граничната бразда.

За да се отвори границата между Кайнарджа и Липница там трябва да се изгради пътен възел, който да позволява преход от тясното българско шосе към четирилентовия асфалт в Румъния. Заради остарялата инфраструктура у нас обаче през новото ГКПП ще минават само МПС-та с лимитирано тегло до 3,5 тона. Така превозът на стоки и хора ще бъде ограничен, дотогава, дакото България не построи на своя територия път, с габарити, съизмерими с тези в съседната румънска община Липница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай