Пасарелка стана новата емблема на Бургас

Пасарелка стана новата емблема на Бургас | StandartNews.com

Шестлъчовото съоръжение сложи край на задръстванията

"Трейс Груп Холд" АД я построи само за осем месеца

Община Бургас е готова да посрещне гостите в активния летен сезон с висока степен на проводимост на двете възлови кръстовища в морския град - "Мираж" и "Трапезица", гарантирайки безопасността на пешеходци и велосипедисти.
Само преди година медиите за пореден път съобщиха за тежка катастрофа с отнет живот на пешеходна пътека на кръстовището на "Трапезица" в Бургас. Инцидентът съвпадна с протеста в морския град, призоваващ за повече внимание на пътя. Експертите в общината, базирайки се на данни за автомобилния трафик и броя катастрофи на кръстовищата "Мираж" и "Трапезица", регулирани със светофарни уредби, предлагат да се изградят кръгови кръстовища и се направят надлези, с цел облекчаване на трафика и безопасност на пешеходците. Обектите са включени в проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007 - 2103 г.".

"Построяването на пешеходни надлези на ключови места в града бе съвсем естествен и логичен компонент от проекта. Защото освен да купим автобуси и ремонтираме пътища, основна цел е да повишим безопасността на придвижване в градска среда. Изборът кръстовищата на "Мираж" и "Трапезица" бе обусловен от реална необходимост. Такива пешеходни надлези има и на други места. Това, което отличава нашите, е архитектурата и дизайнът, те се вписаха много добре в цялата градска атмосфера и пейзаж, защото са уникални като дизайн и придават добавена стойност на средата", коментира зам.-кметът на община Бургас и ръководител на проекта Руска Бояджиева. Освен това надлезите предоставят възможности за безопасно придвижване на хора със затруднена мобилност, майки с колички, възрастни, и разбира се, и велосипедистите.

Изпълнителният директор на "Трейс Бургас" ЕАД, дъщерно дружество на "Трейс Груп Холд", инж. Румен Запрянов коментира, че проектирането и изпълнението на кръговите кръстовища и пасарелките са изпълнени в срокове и качество, съответстващо на евронормите и указанията за достъпност на градската среда. Освен стълбищните клетки, които осигуряват всички възможни посоки на пресичане на тези кръстовища, са монтирани и асансьори с размери, които ще се ползват и от велосипедисти. В изграждането на пасарелките това са тежки конструкции и като количество метал (133 тона на "Трапезица" и 108 тона на "Мираж"), и като обеми (рамената на пасарелките са между 31- 37 метра), проектантите и строителите на холдинга доказаха своя професионализъм. Кръстовищата, пасарелките и асансьорите са под постоянно видеонаблюдение. Откакто са изградени кръговото движение на "Трапезица" и пешеходният надлез, рязко са спаднали кошмарните задръствания, които късаха нервите на шофьорите.

"Това, което наблюдаваме, е, че от момента на построяването на съоръженията те се ползват изключително интензивно и активно от пешеходците, което за нас е показателно, че на тези места трябваше да бъдат монтирани надлези - коментира г-жа Бояджиева и уверява, че обратната връзка чрез преброяването на автомобилите ще бъде направена през активния сезон. Предстои пускането в експлоатация на асансьорите и озеленяването на пасарелката.

Проектирането и изграждането на новата Автогара Юг, ремонтът на Мостика в Бургас, автобусният терминал в жк "Меден рудник", пасарелката на "Трапезица"и "Мираж", скейт площадката в кв. "Изгрев" са само част от проектите, които "Трейс Бургас" ЕАД изпълни на територията на морския град.

Най-точният барометър за полезността и ефективността на всеки проект са хората. Всеки ден стотици граждани ползват пасарелката на "Трапезица". Ето и някои мнения:

Вече няма да се наводнява

Стилян Гаров

Според мен е по-безопасно и най-вече няма да се наводнява при дъждове, както това става с подлезите. Хубаво е направено, измислено е добре, придава европейски вид на Бургас.

Ще е удобно за възрастните

Рада Стоянова

Ще бъде много по-удобно, когато пуснат асансьорите, защото възрастните хора се затрудняват. Иначе като съоръжение е много красиво, но трябва да бъде пуснато в цялостна експлоатация.

Надлезът е красив и модерен

Маргарита Илиева

Много по-добро е решението за изграждане на пасарелка вместо подлез, но закъсняха с асансьорите. Пешеходният надлез е по-красив, по-модерен.

По-красиво и икономично

Божидар Костадинов

По-красиво и по-икономично е, предполагам. Вижда се, прави впечатление надлезът. Ако беше подлез, нямаше да се забележи дори.

Иванка Горанова, Силвия Гавраилова

Ние работим отсреща. Много ни е удобно пресичането. По-безопасно е както за пешеходците, така и за шофьорите, които не карат много разумно. Много добро е решението да се изгради пасарелка. Няма значение, че някои го критикуват. Ние сме доволни.

Пресича се удобно

Кристияна Монева

На мен лично много ми харесва, пресича се удобно. Преди чакахме много на светофарите. Изглежда красиво и хората са в безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай