Първолаци и гвардейци в Деня на буквите

Първолаци и гвардейци в Деня на буквите | StandartNews.com

Перник прави Парад на книгата, литургии в храмовете

Първолаци ще рецитират "Аз съм българче" пред паметника на Кирил и Методий в София днес. Очаква се стотици хора да се съберат пред Националната библиотека за тържеството за Деня на буквите. Стихотворението на Иван Вазов ще изпълнят Никол Николова и Кристиян Димев, току-що завършили I клас в 22 СОУ "Г. С. Раковски".

Гвардейци пък ще поднесат венци и цветя, а след края на церемонията в Националната библиотека може да бъде разгледана изложба, посветена на 1100-годишнината от кончината на свети Климент Охридски. Преди това шествието за 24 май ще поведе президентът Росен Плевнелиев. То тръгва от Археологическия музей и ще стигне до Националната библиотека. От Софийския университет към него ще се присъединят ректорът проф. Анастас Герджиков, декани на факултети и студенти.

Чествания за 24 май ще има и в цялата страна. Ученици, учители и официални лица ще участват в празнично шествие "Парад на книгата" в Перник. С любимото си четиво в ръка ще дефилира сред децата и кметът на общината Вяра Церовска. Преди това тя ще открие изложба на рисунки от конкурса "Моят 24 май", подредена в галерия "При кмета", с която ще започнат празниците в града на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В Добрич шествието за 24 май за първи път ще води кметският екип на градоначалника Йордан Йорданов. По този начин се възстановява една стара традиция, съществувала от времето на Възрождението, казва зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

24 май в Балчик ще започне с празнична литургия в местните храмове, а по-късно жители и гости на Балчик ще наблюдават и ще се включат в празничното шествие и спектакъл.

Хлапета пишат с перо на глаголица

Да пишат букви от глаголицата с туш и перо се учиха деца от Кюстендил в традиционната музейна работилница, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В детския кът експерти от музея показаха някои техники, използвани при създаване на първите печатни книги отпреди 500 години. Хлапетата видяха и оригинални ръкописи от фонда на музея, някои на повече от 300 години. "Запознахме ги и с най-старите писмени знаци, датиращи още от каменно-медната епоха. Те видяха символи и знаци, които в някои от случаите съдържат и повече от една дума", обясни говорителят на музея Мирослава Таскова.

В рамките на европейската нощ на музеите в Кюстендил представиха специална експозиция "Деца правят музей" от изделия, изработени в 15-те детски музейни работилници.

Театър, танци и кино цял месец в Банкя

Целият месец май е посветен на културата в Банкя. "И досега сме предлагали програма, посветена на 24 май, но за пръв път организираме събития, в които са застъпени почти всички жанрове, с такава продължителност и толкова наситена програма", обясни зам.-кметът Пламен Симеонов. По време на празниците в Банкя гостуваха четирите столични общински културни институти с техните самодейни състави. Жителите и гостите на квартала се насладиха на изпълненията на "Софийски солисти", кинопрожекциите пък бяха в Арт центъра.

Не липсваха и фолклорни ритми, а малчугани нарисуваха гигантска книга в чест на 24 май. "Центърът на Банкя е изцяло обновен, а Ротондата, където се провеждат събитията, реставрирана, изградена е и лятна сцена", допълни Симеонов. Днес всички ще се хванат на традиционното хоро. Финалът на празниците е на 29 май, когато циркови артисти ще забавляват малки и големи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай