Партийни войни заради бежанците

Партийни войни заради бежанците | StandartNews.com

БСП видя таен сценарий на кабинета и Европа за гета, ГЕРБ ги обвини в лъжа

Слух за трайно заселване на Странджа с бежанци роди растяща паника сред местните хора и партийни войни на жълтите павета. Повод за суматохата стана изявление на изпълнителния директор на Сдружението на общините Гинка Чавдарова от неделя, че има пилотни европроекти за настаняване на мигранти в обезлюдени райони у нас. Според нея не става дума за временни лагери, а за възлагане на нови ангажименти на общините. Чавдарова подчерта, че се очаква това да бъдат общини, които са заявили интерес и които имат по-тежки демографски характеристики. Те ще поемат битовото устройване на бежанците - жилища, детски градини, училища, личен лекар и регистрация в агенциите по заетостта и за социално подпомагане.

Според Чавдарова това ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдените региони. Масло в огъня наля и кметът на Бояново Кръстьо Драганов, който се оплака пред медиите, че властта тайно се готви да открие нов бежански център в елховското село. Той трябвало да бъде изграден в едно от трите бивши поделения - на сапьорния батальон, което заема площ от близо 150 дка. Според Драганов, който е от БСП, той научил от съселяните си, че миналия петък областният управител на Ямбол заедно със специалисти по ВиК и електрификация огледали терена. Малко след кмета темата бе подета и от централното ръководство на БСП, където заподозряха таен сценарий.

"Правителството залага етническа промяна на България с трайно заселване на бежанци в българските общини", обяви соцлидерът Корнелия Нинова вчера. Според нея твърдението, че по този начин ще се реши демографският проблем на България е висш цинизъм. По думите й досега кабинетът на Бойко Борисов е бил безсилен да се справи с проблема с бежанците, а сега вече изглежда опасно. Според Нинова от изказването на Гинка Чавдарова, директор на Националното сдружение на общините, прозирало замисъл на правителството за трайно заселване на бежанци на семеен принцип.

"Питаме кой е възложил на общините такова нещо?", попита Нинова и поясни, че единственият орган в България, който може да възложи такова нещо, е правителството. "Второ, председателят на Сдружението казва, че по нормативни документи тази роля ще бъде поета от общините", коментира тя и попита кои са тези нормативни документи и дали Министерски съвет ги е приемал. Не било ясно и дали има европроект за трайна интеграция на бежанци у нас. Лидерът на БСП изтълкува също, че от изказването на Чавдарова ставало ясно още, че общините ще трябва да уредят и поемат битовото заселване на тези бежанци.

"Очевидно държавата се оттегли и се скрива зад общините, въпреки че това решение не е взето от общините. Очевидно ще се създават гета. Това е огромна опасност да привлечем нови мигранти", посочи Нинова. В тази връзка от БСП са задали въпрос до министъра на финансите кои общини са предоставили такива пилотни проекти и кой е източникът на тяхното финансиране. Малко по-късно последва и ответна реакция от управляващите.

"Няма решение на правителството за настаняване на бежанци в общините - от новоизлюпен политик Корнелия Нинова се превръща в политическа лъжкиня", контрира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея няма нищо вярно, че това ще става по европроект или решение на Европейската комисия. "Веднъж излъга за спрените евросредства в сектор "Земеделие", сега лъже отново", добави още Атанасова.

Бояново си има англичани, не иска афганистанци

Елховското село Бояново не иска бежанци. Тук вече живеят англичани, но никой не ще и да чуе съседи да им станат афганистанци, иракчани и сирийци. "Няма човек в нашето село, който да е съгласен тук да се разположи лагер за преселници. Говори се, че ще бъдат 2000 души, а ние сме 700", категорични са местните хора. На такова мнения са и магазинерките, и клиентките в един от хранителните магазини на Бояново. Ние сме достатъчно бедни, за да имаме още неприятности, категорични са хората. Възрастните жени в селото пък се страхуват най-много от набези. Повечето от нас са самотни, няма кой да ни брани. Чуваме, че тези чужденци дори в Германия правят лошотии, а какво ще се случва тука, не знаем, просто не ни се мисли, споделят бабите.

Георги Костов е пенсионер, който се занимава с торене в момента. "Вие ще поискате ли да ги вземете в къщата си, няма да намерите такъв при нас", категоричен е той. След него на чешмата, откъдето всички си наливат вода, пристига бай Марин. Той твърди, че основният проблем е друг - хлябът, хлябът, той е скъп. 1 лев струва при нас, а в областните градове е по 40-50 стотинки. "Туй ми е проблемът", смята дядото.

Охраната на поделенията в Бояново е поверена на софийска фирма. Всичко е решено вече в София, хорицата тук нищо не ги питат и ще разберат последни, споделя бодигардът, който категорично отказва да бъде сниман. Изненадани са и трима от местната колония англичани, които живеят в Бояново. "От вас научаваме, че тук ще има лагер", казват поданиците на Нейно величество", които следобед разхождат кучетата си покрай бившите казарми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай