Откривателят на СПИН Люк Монтание ще участва в международен научен форум в София

Снимка: Льо Монд

Откривателят на СПИН Люк Монтание ще участва в международен научен форум в София | StandartNews.com

За шести път София става домакин на авторитетната Международна научна конференция "Физика, химия и биология на водата". В 13-тото издание на световния форум, с програма от днес до неделя включително, участие ще вземат 200 учени от цял свят, посветили работата си на тази тема.

В конференцията ще участва и Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание, откривател на вируса на СПИН. Монтание помогна с експертизата си на страната ни в съдебния процес срещу българските медицински сестри в Либия.

В специално интервю за БНР Монтание коментира неясните моменти около процеса и липсата на съдействие от тогавашното правителство на Муамар Кадафи.

"Съществуват обаче още тъмни моменти относно това как тази епидемия е започнала в една-единствена детска болница в Бенгази - кой е човекът, който е внесъл тази зараза в болницата, как заразата е могла да се разпространи при деца, т.е. това си остава мистерия, защото не можаха да бъдат направени всичките проучвания, които изисквахме, поради факта, че тогавашното правителство на Кадафи проявяваше нежелание да ни дава информациите, пазеше ги. За да отговоря на въпроса ви, трябва да кажа, че за съжаление не можем да намерим всички отговори, защото режимът помете всичко", каза пред националното радио Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание.

Вчера на проф. Люк Монтание беше връчен Златен почетен знак на БАН за постиженията му в научната и социалната дейност, както и за експертизата му, свързана с процеса срещу българските медици в Либия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай