Отбелязваме успение на Света Анна

Отбелязваме  успение на Света Анна | StandartNews.com

Пресветата Българска православна църква отбелязва днес Успение на Света Анна - блажената смърт на светицата, както и Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия.

Св. Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Повече от петдесет години Анна и съпругът й Йоаким са нямали деца. По-късно след много молитви, отправени към Бог, двамата са посетени от ангел, който им съобщил, че ще имат дете, което „трябва да нарекат Мария и което ще донесе радост на целия свят". Анна обещало да посвети детето си на служба на Бог. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Днес почитаме и благочестивата дякониса Олимпиада. Тя живяла през IV век в Цариград. Майка й била първо омъжена за арменския цар Арсак, а когато той умрял, се омъжила за един знатен цариградски сановник. Олимпиада била едничката й дъщеря и в ранна младост се сгодила за един знатен момък, който се поминал. Тя се отказала от светския блясък, пазела строг пост, помагала на бедни, строила църкви и поддържала болници. Патриарх Нектарий я поставил за дякониса.Когато св. Йоан Златоуст бил осъден на изгнание повикал приятелите си и всички дякониси, за да се прости с тях. Вечерта в катедралата избухнал пожар и за него били обвинени привържениците на св. Йоан. Олимпиада била извикана на съд и й наложили парична глоба. Скоро тя напуснала Цариград и отишла в Кизик, но враговете й я изпратили на заточение в Никодимия, където починала в 410 г. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград и поставени в девическия манастир, построен от самата нея.

Преподобна Епраксия още на 7-годишна възраст по свое желание приела монашество. Колкото повече растяла, толкова повече ограничения си налагала. Починала на 30-годишна възраст. Надарена била с голяма Божия благодат и изцерявала болни от най-тежки болести.

Имен ден празнуват: Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай