От Райфайзенбанк с любов

От Райфайзенбанк с любов | StandartNews.com

9 години кампания "Избери, за да помогнеш. Подкрепени 223 проекта. Събрани 2,7 млн. лева. През 2017 г. събраната сума е 226 152 лева. Участие са взели 1597 служители на Райфайзен в България, които заедно с подкрепата на банката са събрали 205 010 лв. В периода от ноември 2017 г. до януари 2018 г. са включени 22 проекта. Най-много средства /42 815 лв./ са за проекта на болница "Шейново" - "Нов старт на живот", подкрепен от 315 служители, следван от проекта на фондация bCause - "Лечение и терапия на деца с множество увреждания" /26 622 лв./ и от проекта на Администрацията на президента - "Българската Коледа" /23162 лв./.

Зад тези сухи цифри, с които обикновено сме свикнали да свързваме банкерите, има много състрадание, съпричастност и помощ. Историите на хора, получили подкрепа в дарителската кампания, които бяха разказани на церемонията по връчване на символичните чекове от председателя на УС на "Райфайзенбанк" Оливър Рьогл, развълнуваха до сълзи присъстващите в залата. Като тази за близнаците Мария и Константин, родени преждевременно на 8 септември 2017 г. с тегло под 700 грама. И спасени в болница "Шейново" благодарение на специален апарат за дишане, купен с помощта на дарение от кампанията на "Райфайзенбанк". "На 14 февруари Мария беше изписана с тегло над 3 кг, каза д-р Донка Узунова от клиниката по неонатология. Тя обясни, че целта на лекарите е

не просто да спасят живота на недоносените бебета, а и да предотвратят риска от увреждания

Затова модерният апарат за дишането е изключително важен. "Проекти като този, финансиран от "Райфайзенбанк", трябва да станат основа за промяна на отношението на властта към лечението на такива бебета, което е много скъпо", каза д-р Румен Велев, шеф на болница "Шейново".

Сред проектите, получили дарение в сектор "Здравеопазване", са и на фондация bCаuse, помагаща на семействата на децата с увреждания, на Асоциация "Детско сърце", която се грижи за хлапета с вродени заболявания от социално-слаби семейства, на БГ Лигата по хипертония, подготвяща скрининг сред юноши и възрастни в 18 града, на Белодробната болница в Бургас.

Във фокуса на кампанията "Избери, за да помогнеш" попадат и социалните каузи. Като тази на хората от "Каритас", грижещи се за самотни и болни възрастни хора. Сред тях е Мария, която живее с психично-болния си 40-годишен син в Белене. Жената е прекарала инсулт, има и диабет. Тя е неграмотна и не може сама да си взема хапчетата и дозите инсулин. Мария и синът й едва ли биха оцелели, ако на помощ не бяха им се притекли хората от Центъра за домашни грижи. "Ежедневно

посещаваме в домовете им 362 възрастни и самотни хора в 14 селища

В наше лице те виждат своите близки, на които могат да разчитат и да споделят", каза Ваня Течерова.

Дарения от кампанията на "Райфайзенбанк" ще зарадват и хлапетата, за които се грижи фондация "За нашите деца", и малчуганите с увреждания, посещаващи дневен център в Димитровград, и живеещите в SOS детски селища. Денят ще стане по-цветен дори за болните в психиатричната клиника към Александровска болница.

Да даваш надежда на хора, които минават през кръговете на ада. Това е мисията на проекта "Училище без граници", чиято цел е да даде възможност на деца с онкохематологични заболявания да продължат обучението си по времето, когато животът им преминава зад болничните стени.

"Даваме надежда на децата и техните родители, че има светлина в тунела

че ракът се лекува и животът продължава. И когато децата се върнат в училище при връстниците си, те няма да са изостанали с предметите", каза болничният учител Теодора Илиева. А Божана разказа историята на своя Оги, диагностициран през 2014 г., но вече излекуван и ученик в първи клас.

От даренията за "Култура и образование" помощ ще получи и Националният етнографски музей в София за създаването на център, където децата ще изучават стари занаяти, за да не се забравят българските обичаи и традиции.

4199 лева са събрани за реставрация на стенописите на Захари Зограф в Троянския манастир, 2927 лв. отиват за изработването на шопски носии за танцьорите от Националното училище по фолклорно изкуство в Широка лъка. Подкрепа получиха и проектите "Пътуващите книги на Стара Загора", и на фондация "Конкордия" за допълнителни образователни дейности за деца в неравностойно положение, и на Института за прогресивно образование срещу агресията.

Това, че за любовта няма граници, показва историята, разказана от Людмила Кривошиева от фондацията "Дивите животни".

Когато намерили таралежчето, наречено Кукумба, то тежало едва 300 грама

и било болно от краста. Благодарение на кувьоза, купен с пари от дарението, Кукумба сменил цялата си кожа заедно с бодлите, оздравял и вече тежи 1300 грама.

"Ще си тръгнем оттук по-богати - не само заради чековете, които получихме, но и заради надеждата, заради събуденото зрънце да помага, което дреме у всеки българин. Запалихте искрата", каза Снежана Петрова, директор на природен парк "Витоша". Кампанията на Райфайзенбанк помага за проекта "Витоша достъпна за всеки", така че дори хората с увреждания да могат да се радват на разходки в планината. Снежана Петрова съобщи, че за 14 април се подготвя събитие с участието на 15 спортисти, сред които и алпинистът Боян Петров, на което ще бъдат показани възможностите за практикуване на различни спортове на Витоша. До 5 декември пък ще е готова изцяло обновената алея за хора с увреждания.

И за да се случат всичките тези хубави неща, хората от "Райфайзенбанк" помагат не само с парите си, но дават труда и свободното си време, като участват в различни доброволчески акции. Банкерите, които виждате зад гишетата,

сменят деловите костюми с работно облекло

и гумени ръкавици, за да боядисват детски площадки, да чистят гори, реки и планини. Събират дрехи за социално слаби, посещават детски домове. 15 доброволчески инициативи има в банката за последните три години, като само през 2017-а те са 9.

И ако много хора свързват банките най-често с лихви и такси, то "Райфайзенбанк" показва и друго лице с кампанията "Избери, за да помогнеш".

От "Райфайзенбанк" с любов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай