ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ". Тома Белев: Повече средства за превенция срещу пожари

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ". Тома Белев: Повече средства за превенция срещу пожари | StandartNews.com

Превенцията е много важна. Всеки 1 лев разход за нея ни спестява 100 лева. Има необходимост от допълнителни инвестиции, тази година бюджетът на Националното управление по горите е със 7% по-нисък от миналогодишния. Смешно е, държавата отделя за горите два пъти по-малко от парите за спортната федерация, която получава 49 милиона лева. За горите сумата е 25 милиона лева. Това заяви Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.
Според него са нужни повече средства и за наземна техника, и за оценка на пожароопасността.

„Прави се сателитна снимка и се вижда каква е температурата на почвата, къде е най-голямата опасност от пожари. Добре е да се работи по линия на ЕС – да се инвестира в техника и в хора, за да се справим с природните бедствия. България може да си позволи противопожарни вертолети, не трябват огромни средства, два вертолета е добре, на 6 или 8 е по-добре. Да не измисляме топлата вода, Италия, Гърция, Кипър, които имат сходен климат, залагат на превенцията и бързата реакция – унищожаване на пожара в първите 2 часа. Затова е нужно да се инвестира. Имаме прекрасни служби, които работят прекрасно, но трябва да ги подпомогнем", каза още Тома Белев.

Той бе категоричен, че трябва по-висок бюджет за 2019 година в системата на горите. „Отговорността към горския ресурс показва нивото на развитие на една държава. Българските държавни гори са най-голямата държавна собственост. Ето защо са необходими инвестиции и да се отдава такова значение. Последните 7-8 г. се изнасят дърва за огрев за съседите ни Гърция и Македония, това е добре за бизнеса, но не е добре за гората и за икономиката. Да изнасяме преработена дървесина е едно, но не е далновидно да изнасяме дърва за огрев. Направили сме предложение в държавните гори това да се прекрати. И гърците, и македноците имат гора, но не правят като нашата държава. Разчитаме на подкрепа на експерти в МЗХГ. Тази дървесина, ако остане в България, то това са работни места, приходи, данъци", смята Тома Белев.

Инженер Нели Дончева от WWF подчерта нуждата от обучение сред подрастващите за опазването природни ресурси. „Ние работим за възстановяването на крайречни гори. Борим се и срещу незаконния добив на дървесина, получаваме сигнали от цяла България. Важно е хората да са информирани как да разпознават незаконните сечи, за да реагират и да уведомяват компетентните органи", каза тя. Друг проблем е, че дърводобивните фирми ползват нискоквалифициран персонал, а това рефлектира върху качеството на работата. Бизнесът трябва да инвестира в обучението и доброто оборудване на работниците в гората, допълни Дончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай