ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Децата учат за опазването на природата в Горски училища

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Децата учат за опазването на природата в Горски училища | StandartNews.com

Да бъдат създадени Горски училища, в които децата на България да учат как да опазват и съхраняват красивата ни природа. По специална програма те всеки месец ще се обучават в защита на горите. Предложението направи директорът на Югозападното държавно предприятие-Благоевград – инж. Дамян Дамянов, по време на първата дискусия на вестник „Стандарт", Министерството на земеделието, храните и горите и ЮЗДП – „Превенция и опазване на околната среда". На форума в четвъртък в зала 101 на община Благоевград присъстваха областните управители на Перник и Благоевград – Ирена Соколова и Бисер Михайлов, старши комисар Асен Игнатов – зам.-директор на ГД ПБЗН, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите – Григор Гогов, председателят на КРИБ-Перник – Георги Милев, представители на местната власт, на пожарната и полицията, на бизнеса и на неправителствения сектор. Дискусията откри главният редактор на в. „Стандарт" – Славка Бозукова, а зам.-кметът на община Благоевград – Емилия Тунева, поздрави участниците и от името на кмета д-р Атанас Камбитов.

Всички присъстващи подкрепиха предложението на Дамянов да се насочат активно погледите към децата на България, за да знаят те колко ценна е околната среда и как трябва да я опазват. „Активно трябва да започнем работа с децата - Горски училища, програми всеки месец, за да ги ангажираме с тази важна мисия. Защото сега децата повечето време са с компютри и телефони, а така се отдалечават от действителността. Необходимо е да са запознати не само с красотите на България, но и с тяхното опазване, което е основен проблем", каза още инж. Дамянов.

Кметът на благоевградското село Зелен дол и зам.-председател на Асоциацията за развитие на българското село - Ангел Младенов, бе категоричен, че е нужно обикновените хора да са съпричастни към опазването на горите. „За да има превенция, трябва да започнем от нас, управниците. Нека бъде задължително всички кметове да преминат специален курс по гасене на пожари. Те пък да обучат 5-6 души във всяка населено място. Защото можем да сме от полза на пожарникарите, знаем как да се стигне най-бързо до огнището на пожара, имаме в нашето кметство тупалки, пръскачки, кирки и лопати", каза Младенов. Дамян Дамянов се ангажира този въпрос да се постави за обсъждане и да се търси бързо решение заедно с областните служби на пожарната. „Този широк формат на дискусията ни позволява да отчетем и нашите пропуски. Ще се опитаме да помогнем и за оборудването на противопожарни табла в селата. Благодаря на всички, че се отзовахте. При нас се фокусират множество проблеми - на бизнеса по осигуряване на необходимите количества дървесина, на населението – за дърва за огрев, за опазването на горските територии, на пътната мрежа, на дивечовия ресурс, на инвестициите", сподели шефът на ЮЗДП.

Той призна, че има и конфликти между различни гледни точки – за едни природата е място за разходки, за други е място за суровини. Директорът похвали всички, които гасят горски пожари, защото те са бич за гората. Въпреки превенцията и организацията всяка година има по един тежък пожар като този миналия август над Симитли и Кресна, който засегна и унищожи 13 000 декара горски масиви. ЮЗДП засилва мерките в тази посока, притежава 26 противопожарни автомобила, скоро ще има още 6, 2 булдозера, 13 багера. Построени са девет противопожарни кули за видеонаблюдение. Ще продължи да се инвестира и във възстановяването на българските гори и в решаването на проблема със съхненето на горите. Кулите дават реална пожарна обстановка. Но те известяват, а не потушават пожарите. Екипите на ЮЗДП са на мястото на пожара до 30-40 минути, времето зависи от терена.

Предприятието работи по проект на европейската програма „Лайф плюс". Основната дейност е производството на контейнерни фиданки от 50 дървесни видове - космат дъб, дървовидна хвойна, черна елша, черен бор, клек, ясен и други. С тях ще бъде извършено залесяване в приоритетни горски местообитания в защитените зони. За производството на контейнерни фиданки в горски разсадник „Локорско", в района на ДГС-София, ще бъде доставена и монтирана автоматизирана поточна линия. Ще се вземе една машина за контейнерни фиданки, изгражда се система за оранжерийно и след това естествено отглеждане. Това дава възможност да се отглеждат до 2 милиона контейнерни фиданки. По този начин се гарантира намаляване на разхода при залесяването, облекчаване на тежкия физически труда и над 95% гаранция за прихващане. Разчетът е до средата на лятото да приключи етапът от монтаж и производство на фиданки. „Искам да благодаря на НПО, които са необходим коректив на всички наши действия. Приканвам всички институции, ведомства и граждани да подават сигнали за нарушения, за да можем да опазим горите. Ньма как такава огромна територия да е опазим само с усилията на служителите ни", подчерта Дамянов.

„Взех пряко участие в потушаването на огромния пожар в Кресна и Симитли, искам да благодаря на всички участници в потушаването на това бедствие – за техния героизъм и техния труд за запазване на човешкия живот и имуществото на хората. Но бе загубена и опустошена българска гора. Трябва да си вземем поуките, за да предотвратим подобни бъдещи бедствия. Нека всички хора да внимават при боравенето с открит огън, защото после отнема години, средства и труд възстановяването на горите", призова областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов. Колежгата му от Перник - Ирена Соколова, похвали правителството и институциите, че вече опазването на околната среда е издигнато в култ. Важно е да се даде личен пример на младите, за да бъдат активни и да полагат грижи за българската природа. „Добра идея са доброволческтие отряди за гасене на пожари, нека спорадичната грижа се превърне в ежедневна грижа и превенция", каза тя.

Григор Гогов, изпълнителен директор на ИАГ, подчерта, че пожарите променят ландшафта. Има приета петгодишна програма за съхраняването на засегнатите територии, дйства и Оперативен щаб, който контролира съхненето в горите. „Възобновяване гори, подмяна на видове – това е сериозна лесовъдна работа. Дали природата сама ще се справи, или човекът трябва да се намеси е въпрос на планиране. Министерството ни има визия за превенция и опазване на горите. Приемат се в момента годишните противопожарни планове. Опазването на българската гора трябва да бъде всенародна задача", категоричен бе Гогов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай