ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Бизнесът трябва активно да работи с университетите /МНЕНИЕ/

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Бизнесът трябва активно да работи с университетите /МНЕНИЕ/ | StandartNews.com

В България има много добро условия за бизнес! На първо място ние имаме една много добра данъчна система, която ни позволява да инвестираме много. Докъм 2000 г. минната индустрия беше напълно съсипана, металургията също почти не работеше, машиносторенето – също. Така че ние започнахме да изграждаме нашата – минната – индустрия, чак след 2000 г, а някои – и много по-късно. Според статистиката само в металургията и в минната индустрия през последните 6-7 години се вляха 7 млрд. лв. инвестиции. Това е грандиозно и категорично може да стане само когато има една спокойна обстановка за бизнеса, добра и стабилна данъчна политика и прогнозируемост – т.е. не всеки, който идва на власт, да сменя правилата за правене на бизнес.

Второто много важно условие е добрата банкова система. Защото големите инвестиции се правят именно с банкови кредити. Нашата банкова система е стабилна, в банките има огромно количество пари, лихвеният процент за кредитите вече е нисък, така че когато бъде представен добър проект, той бива бързо финансиран с кредити и се разработва.

Третото условие е работната ръка. Истината е, че бизнесът трябва много активно да работи да създаването на специалистите съвместно с университетите. Ние в нашия бранш работим много активно с Минно-геоложкия университет, където инвестираме. Бизнесът трябва да инвестира в образованието, в науката, в подготовката на кадри, за да ги има. Инвестициите са в правене на зали, в закупуване на техника, в плащане на стипендии, в стажантски програми – така че още преди да завършат кадрите да бъдат готови за там, където след това ще работят.

Сега с МОН съвместно работим по дуалното обучение, по създаването на средния ешелон кадри за предприятията. Тук ние също сме пионери, като отдавна създадохме и издържаме в 5 града в България паралелки, които подготвят кадри за минната и металургичната индустрия. Тези инвестиции не са големи, но са изключително благодарни и възвръщаеми във времето.

А най-важното е редовното и пълно изплащане на заработените заплати на работниците и специалистите. Това е и основната причина за напускането на над 1.5 млн. български работници и специалисти – именно поради лошото отношение към тях, изразяващо се в нередовното и непълно заплащане на заплатите им, от липсата на социално осигуряване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай